Seminar 'Vind ik leuk! De digitale receptie van literatuur'

Datum:
1 juni 2012
Locatie:
Huygens ING (Gebouw Koninklijke Bibliotheek), Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag.
Contact:
Voeg toe:

Iedereen is recensent. Was het publiceren van een openbare mening over restaurants, films of boeken tot voor kort voorbehouden aan professionele critici, nu kan iedereen kritieken schrijven. Toch? Een symposium over deze en verwante vragen bij het Huygens ING op 1 juni.

Voor de literaire kritiek betekent dat een verschuiving van de nadruk van professionele naar amateurkritiek. Op tal van sites (Recensieweb, forumsites, Twitter, bol.com) geven lezers meningen over literaire teksten. Die meningen kunnen betrekking hebben op in boekvorm gepubliceerde literatuur maar ook op teksten van amateurs gepubliceerd op gedichtensites. Dankzij deze lezersreacties is plotseling een grote hoeveelheid data ter beschikking gekomen om empirisch receptieonderzoek mogelijk te maken.

In het Nederlandse taalgebied houden verschillende onderzoekers zich met deze digitale receptie bezig. De doelstelling van het seminar ‘Vind ik leuk!’ is onderlinge afstemming van de onderzoeksplannen. Daarbij denken we aan bespreking van

  • Onderzoeksvragen
  • toepasselijke methoden
  • aanvragen in voorbereiding
  • witte vlekken in het onderzoek
  • mogelijke onderzoekspartners

‘Vind ik leuk!’ is een informele bijeenkomst waar geen wetenschappelijke papers worden gepresenteerd maar vooral gedachtewisseling plaats heeft. Deelnemers zijn in elk geval: Karina van Dalen-Oskam (Huygens ING, UvA), Kasper Nijsen (Huygens ING), Ronald Soetaert (UGent), Thomas Vaessens (UvA), Marc Verboord (EUR), Joachim Vlieghe (UGent), Yra van Dijk (UvA), Peter Boot (Huygens ING).

De bijeenkomst is voor belangstellenden vrij toegankelijk. In verband met de catering is aanmelding bij congres@huygens.knaw.nl verplicht (liefst uiterlijk 25 mei). Wie zijn of haar eigen onderzoek kort wil presenteren wordt verzocht contact op te nemen met de organisatoren van de bijeenkomst, Yra van Dijk (y.vandijk@uva.nl) of Peter Boot (peter.boot@huygens.knaw.nl).

Voorlopig programma

13.00 uur Binnenkomst met koffie, broodjes
13.30 - 15.30 uur Presentaties
15.30 - 16.30 uur Discussie
16.30 uur Borrel

Organisatie

Huyygens ING