SPUI25 - Broodje Kennis met Sjoerd Repping: voortplantingstechnieken

Datum:
9 april 2013 van 12:20 tot 12:50 uur
Locatie:
Spui25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam.
Telefoon:
020 525 8142
Voeg toe:

Steeds meer kinderen in Nederland worden verwekt door middel van IVF- of ICSI behandelingen. Geassisteerde voortplantingstechnieken zijn daarmee niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het gebruik van deze technieken leidt echter nog regelmatig tot discussie.

Voortplanting in de 21e eeuw: wat kan, mag en moet?

De essentie van het leven is het krijgen van kinderen. Bij 1 op de 8 paren is echter sprake van verminderde vruchtbaarheid. Deze mensen maken vaak gebruik van IVF- of ICSI behandelingen om toch zwanger te raken. Hoewel IVF/ICSI daarmee niet meer weg te denken is uit onze maatschappij, leiden geassisteerde voortplantingstechnieken, van het invriezen en kweken van gonaden, gameten en embryo’s tot het selecteren van bepaalde embryo’s voor terugplaatsing, nog met regelmaat tot een maatschappelijk debat. Wat kan er allemaal? En mag dat allemaal wel? En moet het überhaupt wel? Sjoerd Repping probeert tijdens deze lezing antwoord te geven op deze vragen.

De spreker

Sjoerd Repping is hoogleraar humane voortplantingsbiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens hoofd van het Laboratorium voor Voortplantingsbiologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich vanuit het laboratorium op het ontwikkelen van nieuwe en het evalueren van bestaande methodes om ervoor te zorgen dat vrouwen en mannen op een zo effectief en veilig mogelijke manier kinderen kunnen krijgen. Sjoerd Repping is lid van De Jonge Akademie van de KNAW.

Organisatie

KNAW in samenwerking met SPUI25