SPUI25 - Hoe herinneren wij?

Datum:
11 maart 2011
Locatie:
SPUI25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam
Voeg toe:

Psycholoog Douwe Draaisma en schrijver Bernard Dewulf in gesprek over geheugen en herinneringen. Reeks KNAW tweegesprekken over wetenschap en kunst onder leiding van Wim Brands.

Waarom hebben we zo’n slecht geheugen voor dromen? Bestaat verdringen? Wat gebeurt er met gedeelde herinneringen als degene waar je die herinneringen mee deelde er niet meer is? En hoe zit dit met vergeten? Psycholoog Douwe Draaisma en schrijver Bernard Dewulf, in wiens werk reflecties over het geheugen vaak centraal staan, gaan onder leiding van televisiemaker en dichter Wim Brands over dit fascinerende fenomeen met elkaar in gesprek.

Douwe Draaisma

Douwe Draaisma promoveerde in 1993 op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken, dat onder de titel De Metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen is verschenen. Momenteel is Douwe Draaisma als docent theorie en geschiedenis van de psychologie verbonden aan de Universiteit van Groningen. Zijn eerder verschenen boeken Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Over het autobiografisch geheugen en De heimweefabriek zijn nog steeds bestsellers. Onlangs verscheen zijn Vergeetboek, dat gaat over herinneren en vergeten.

Bernard Dewulf

Bernard Dewulf studeerde Germaanse filologie. Hij publiceerde onder meer Waar de egel gaat (bekroond met ASLK-prijs voor het literaire debuut 1995) en Bijlichtingen. Ook vertaalde hij het klassieke toneelstuk Alcestis, in de bewerking van Ted Hughes. Met Kleine dagen won Dewulf de Libris Literatuur Prijs 2010. Hij beschrijft hierin zijn herinneringen aan het opgroeien van zijn eigen kinderen. De jury roemde het boek ‘een stilistisch kroonjuweel’.

Video-opname van de bijeenkomst

Organisatie

KNAW in samenwerking met SPUI25