SPUI25 - tweegesprek over de vraag hoe poëzie binnen en buiten de academische wereld wordt beoordeeld?

Datum:
13 mei 2011 van 16:00 tot 18:00 uur
Locatie:
Spui25Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam
Voeg toe:

Hoe ontdek je welke poëtische opvattingen aan een gedicht ten grondslag liggen? En hoe wordt poëzie in de academische wereld en daarbuiten beoordeeld? Een KNAW-tweegesprek tussen onderzoeker Maaike Meijer en dichteres en archeologe Esther Jansma, over het maken en analyseren van poëzie. Gespreksleider is televisiemaker en dichter Wim Brands.

Maaike Meijer
Maaike Meijer is hoogleraar aan het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit van Maastricht. Zij doceert over de cruciale verschillen (van gender, seksualiteit, etniciteit, klasse) die de sociale en culturele wereld doorsnijden, zowel nu als in het verleden. Daarnaast houdt ze zich bezig met  Nederlandse literatuur en cultuurtheorie in genderperspectief, met poëzie en liederen, met naoorlogse Nederlandse populaire cultuur en met migratiestudies. Onlangs verscheen van haar de biografie van M. Vasalis,  waarin zij onder meer probeerde de poëticale opvattingen van de dichteres minutieus analyseert.

Esther Jansma
Esther Jansma is archeologe en dichter. Haar eerste gedichtenbundel, Stem onder mijn bed, verscheen in 1988. Voor haar bundel Picknick op de wenteltrap kreeg Esther Jansma de Halewijnprijs 1999 en voor haar bundel Hier is de tijd ontving zij de VSB Poëzieprijs 1999. Voor haar hele oeuvre kreeg zij in 2006 de Adriaan Roland Holstprijs. Van Jansma verscheen onlangs Mag ik Orpheus zijn?, waarin zij de teksten van vier lezingen over schrijverschap verzamelde.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via de link 'aanmelden'.

Organisatie

KNAW in samenwerking met SPUI25