SPUI25 - tweegesprek over kunst en armoede

Datum:
8 december 2011 van 17:00 tot 19:00 uur
Locatie:
Spui25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam
Voeg toe:

Het lijkt over het algemeen steeds moeilijker te worden om met louter opbrengsten als kunstenaar in je onderhoud te kunnen voorzien. Hoe gaan gedreven kunstenaars hiermee om? Blijven zij toegewijd aan de kunst en in hoeverre spelen economische belangen een rol in hun werk? Een gesprek over het spanningsveld tussen armoede en kunst tussen econoom en kunstenaar Hans Abbing en beeldend kunstenaar Paul Dikker. Gespreksleider is televisiemaker en dichter Wim Brands.

Hans Abbing
Hans Abbing is econoom en beeldend kunstenaar. Hij is emeritus hoogleraar kunstsociologie. Hij begeleid master theses bij de afdeling sociologie van de Faculteit der Sociale en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en bij de afdeling Cultural Studies van de Erasmus School of History, Culture and Communication in Rotterdam. Hij tekent, fotografeert  en maakt video’s met als onderwerpen het menselijk lichaam en het portret. In 2002 verscheen zijn boek Why Are Artists Poor over de economie van de kunsten, waarvan inmiddels de vierde druk is verschenen.

Paul Dikker
Paul Dikker is een internationaal werkend beeldend kunstenaar en politicoloog. Eerder studeerde hij cum laude af in de politicologie. In 2006 werd zijn schilderij Ergens anders door het Nederlandse volk gekozen als het op twee na mooiste Nederlandse kunstwerk van de laatste vijftig jaar. In 2007 organiseerde het Oslo Museum een solotentoonstelling van zijn werk en in 2010 verscheen in Noorwegen het boek Alt det som er (Alles wat er is), dat hij samen met de schrijver Bjørn Sortland maakte en waarvan inmiddels een tweede druk is verschenen. Naast zijn schilderwerk schrijft Paul Dikker regelmatig artikelen over kunst, kunstbeleid en ondernemerschap. Paul Dikker leeft uitsluitend van de verkopen van zijn werk en ontvangt in Nederland geen subsidies.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via de link 'aanmelden'.

Organisatie
KNAW in samenwerking met SPUI25

Organisatie
KNAW in samenwerking met SPUI25