SPUI25 - tweegesprek over kunst en emotie

Datum:
21 maart 2012 van 17:00 tot 19:00 uur
Locatie:
Spui25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam.
Voeg toe:

Kunst kan een scala aan emoties oproepen bij de kijker of lezer; van ontroering tot woede, en alles daartussenin. Ook kunnen emoties die kunst zelf overbrengt ervoor zorgen dat mensen worden geraakt. Is kunst daarom een emotionele belevenis? En bestaat er dan ook zoiets als intellectuele kunst? Een tweegesprek over emotie en kunst tussen psycholoog Ad Vingerhoets en dichter en schrijver Erwin Mortier. Gespreksleider is de televisiemaker en dichter Wim Brands.

Ad Vingerhoets
Ad Vingerhoets, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg, gaat in op de psychologische aspecten van emoties in en door kunst. Hij specialiseerde zich in stress, emoties en kwaliteit van leven. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar stress en vrije tijd, huilen en de ontwikkeling van nieuwe meetmethoden van die aspecten. Vingerhoets publiceerde ruim driehonderd artikelen over deze onderwerpen en redigeerde of schreef een kleine twintigtal boeken.

Erwin Mortier
Erwin Mortier debuteerde in 1999 met de alom bejubelde roman Marcel. Daarop volgden Mijn tweede huid en zijn derde boek Sluitertijd. De dichtbundel Vergeten licht (2001) ontving de C. Buddingh’-prijs. Andere werken van Mortier zijn Avonden op het Landgoed, Op reis met Gerard Reve uit 2007 en de roman Godenslaap, die werd bekroond met de Ako Literatuurprijs 2009. Zijn werk verschijnt in vertaling in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje en Bulgarije.

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis.

Organisatie

KNAW in samenwerking met Spui25