Stephen Hawking. Een bijzonder leven in een raadselachtig universum

Datum:
25 april 2018 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Theaterzaal OBA, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0782
Voeg toe:

Afgelopen maand overleed Stephen Hawking, de geniale theoretisch fysicus die, gekluisterd aan zijn rolstoel, tot de verbeelding sprak van een zeer groot publiek. Hawking mag zonder twijfel worden gerekend tot de grootste natuurkundigen van zijn tijd en zijn onderzoek naar zwarte gaten en de oorsprong van het universum is nog altijd meer dan actueel. Tijdens dit symposium zullen zijn bijdragen worden besproken en verbonden aan de nieuwste ontwikkelingen.

Credits afbeelding: Charis Tsevis

Sprekers

Thomas Hertog, hoogleraar kosmologie, Universiteit Leuven
Thomas is een expert op het gebied van de theoretische kosmologie, die veel met Hawking heeft samengewerkt en recent nog een artikel met hem publiceerde dat mogelijk belangrijke gevolgen heeft voor het zogenaamde multiversum. Hij zal met name Hawkings bijdragen aan de kosmologie toelichten.
 
Stefan Vandoren, hoogleraar theoretische fysica, Universiteit Utrecht
Stefan heeft zich gespecialiseerd in supersymmetrie, zwaartekracht en snaartheorie. Hij is een van de initiatiefnemers van het Black Holes in the Netherlands-onderzoeksconsortium dat tot doel heeft het theoretische en astrofysische onderzoek naar zwarte gaten in Nederland te verenigen en van een impuls te voorzien. In zijn bijdrage zal hij het met name hebben over de bijzondere eigenschappen van (theoretische) zwarte gaten.
 
Jan de Boer, hoogleraar theoretische fysica, Universiteit van Amsterdam
Jan is een expert op het gebied van de snaartheorie en werkt onder meer aan kwantum zwarte gaten en concrete realisaties van het holografische principe. Zijn presentatie zal gaan over de rol van informatie binnen zwarte gaten, en de belangrijke consequenties daarvan voor het combineren van kwantumfysica en zwaartekracht.

Gideon Koekoek, onderzoeker theoretische natuurkunde, Universiteit Maastricht over Zwaartekrachtsgolven en het (on)gelijk van Stephen Hawking (pdf)

Jan Pieter van der Schaar, universitair hoofddocent theoretische natuurkunde, Universiteit van Amsterdam, is moderator.