The Genocide Convention 60 Years Onwards

Datum:
29 oktober 2012 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
Spui25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam.
Voeg toe:

In 1948 ondertekenden de Verenigde Naties het Genocideverdrag dat door de Poolse jurist Raphael Lemkin werd opgesteld. Zestig jaar later kwamen juristen en historici samen in het Vredespaleis in Den Haag om de praktijk van dit Verdrag te onderzoeken. Wat zijn de beperkingen van de definitie, en welk perspectief hebben historici hierop?

Genocide wordt wel de ‘crime of all crimes’ genoemd. Het gebruik van het begrip genocide kan verstrekkende gevolgen hebben, in politieke, financiële en morele zin. In de rechtszaal, bij internationale hoven en tribunalen, komen historici en juristen tegenover elkaar te staan. Juristen houden zich in de regel aan de definitie van genocide in stricte zin, waarbij zij soms voorbij gaan aan de maatschappelijke gevolgen van de misdaad. Historici pleiten om historisch onderzoek mee te laten wegen bij de waarheidsvinding, terwijl zij daarvan niet altijd de juridische consequenties voorzien.

Naar aanleiding van het verschijnen van de gebundelde lezingen van de conferentie in het Vredespaleis, getiteld The Genocide Convention. The Legacy of 60 Years, discussiëren historici en juristen vrij met elkaar over de bruikbaarheid van het internationale verdrag dat alle volkerenmoorden uit de recente geschiedenis had moeten voorkomen.

Met: Nena Tromp-Vrkic, Eric Ketelaar en Phon van den Biesen.

Nena Tromp-Vrkic, associate professor Eastern European Studies, UvA, en (voormalig) onderzoeker met het onderzoeksteam voor de Officier van Justitie van het ICTY (International Criminal Tribunal former Yugoslavia).

Phon van den Biesen, advocaat en voormalig afgevaardigd agent voor de Bosnische genocidezaak, ICJ, Bosnië vs. Servië.

Eric Ketelaar, emeritus hoogleraar Archivistics aan de UvA, gespecialiseerd in collectief geheugen en archieven als instituties voor herinnering.

 

Organisatie

Spui25 In samenwerking met het het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies (KNAW)