The Life and Times of A. Palulu

Datum:
29 juni 2016 van 17:00 tot 19:00 uur
Locatie:
Artis Bibliotheek, Plantage Middenlaan 45, Amsterdam
Voeg toe:

Etnobotanica Tinde van Andel gaat op onderzoek uit naar wat het Surinaamse plantenrijk ons kan vertellen over ons Surinaamse en koloniale geheugen. Tweede expeditie in het kader van de reeks culturele expedities This Teeming World.

The Unfixed Image, Lotte Geeven, Botopasi, Suriname, 2016

Maria Sibylla Merian

Wat weten wij van de Ampuku Palulu? En wat kunnen wij van hem leren? Voor haar invloedrijke Surinaams Insectenboek uit 1705 werkte de Duitse kunstenares en entomologe Maria Sibylla Merian op een plantage in het Surinaamse binnenland. Deze in Amsterdam woonachtige onderzoekster tekende daar als eerste insecten samen met de plant waar ze op gedijden. Hiermee liet ze zien dat insecten niet uit klei voortkwamen en verbeeldde ze de wonderbaarlijke metamorfose van rupsen. Dit invloedrijke boek was niet tot stand gekomen zonder gebruik te maken van de kennis van lokale Indianen en Afrikaanse slaven.

Surinaamse plantenrijk

Samen met etnobotanica Tinde van Andel gaan wij op deze tweede expeditie onderzoeken wat het Surinaamse plantenrijk ons kan vertellen over ons Surinaamse en koloniale geheugen, geschiedenis en cultuur. Hoe kwam kennis van Surinaamse planten vroeger tot stand? Hoe herkenden Surinamers de planten, hoe werd kennis daarvan verspreid? Zijn de medicinale eigenschappen van planten uit de tijd van Merian nog steeds bekend? Sabrina Lisse Venetiaan en Jurman Blackson van Jursu Kultura zullen een aantal gedroogde Surinaamse planten tonen uit hun winkel en het gebruik hiervan toelichten.

Kunstenaar Lotte Geeven ontvouwt een speculatieve geschiedenis van magische en transformerende beelden in een zoektocht naar de oorsprong van de afbeeldingen uit het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium.

Meer informatie en aanmelden

De website van de Akademie van Kunsten