The Offense of Poetry. Tweede Hans Groenewegenlezing door Erik Spinoy

Datum:
25 november 2017 van 14:00 tot 15:30 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Theaterzaal OBA, zevende etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0859
Voeg toe:

Onder de titel 'Geen delicatessen. De waarheid van de poëzie' houdt de Vlaamse dichter en hoogleraar Nederlandse letterkunde Erik Spinoy de tweede Hans Groenewegenlezing. Hij zal spreken over vrijheid, lezen en het schrijven van poëzie.

Over Geen delicatessen. De waarheid van de poëzie

'Tout acte de liberté est une nouvelle naissance', zei filosofe en psychoanalytica Julia Kristeva ooit. Elke vrijheidsdaad is een nieuwe geboorte. Met deze gedachte als leidraad voert Erik Spinoy de lezer langs enkele belangrijke bakens van zijn eigen traject als dichter en lezer. Hij beschrijft het schrijven en lezen van poëzie als bevrijdende handelingen. Radicale poëzie biedt geen troost en helpt ons niet door de dag, maar ontwortelt en ontketent, en plaatst zich daarmee, hinderlijk en heilzaam tegelijk, tussen onszelf en onze neiging 'normaal' te doen.

De lezing is een Nederlands-Vlaams initiatief om de poëzie weer in het middelpunt van het debat te plaatsen

Aanmelden

U kunt zich voor de Hans Groenewegenlezing aanmelden via de website van de Akademie van Kunsten.

Over de Hans Groenewegenlezing

De Akademie van Kunsten (Amsterdam), de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (Gent), Perdu (Amsterdam) en Poëziecentrum (Gent) slaan de handen ineen met een tweejaarlijkse Hans Groenewegenlezing.

Door middel van een tweejaarlijkse Hans Groenewegenlezing willen we proberen traag lezen en denken, met opschorting van een oordeel, levend te houden. Uitgaand van de essays zal een gereputeerde auteur de mogelijk- en onmogelijkheden nagaan van Groenewegens idealen, die van samenleving naar literatuur liepen, en weer terug. Vervolgens gaan dichters en denkers hierover in debat.

Aangezien Groenewegen zowel dichters uit België als uit Nederland besprak, zal de lezing worden gehouden in Amsterdam (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) én Gent (Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde). In die twee steden vinden ook de debatten plaats, bij Stichting Perdu en het Poëziecentrum. De spreker is afwisselend uit Nederland en België afkomstig.