Themabijeenkomst over 'Wetenschappelijke Integriteit'

Datum:
8 maart 2010
Locatie:
KNAWKloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Voeg toe:

Met lezingen door C.J.M. Schuyt (voorzitter LOWI), J.J. Sixma (lid LOWI), P.F. van der Heijden (rector magnificus & voorzitter College van Bestuur Universiteit Leiden) en R.J.P. Dekker (directeur Instituten, Financiën en Infrastructuur NWO).

Nederland lijkt met een wetenschappelijke gedragscode (VSNU), het Landelijk Orgaan voor Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) en de gedragscode belangenverstrengeling van NWO de zaak goed op orde te hebben. Toch blijven er, mede op grond van de ervaringen van zowel het LOWI als de universiteiten en onderzoeksinstituten zelf nog tal van vragen onbeantwoord. Blijft bijvoorbeeld in Nederland nog veel wangedrag onopgemerkt? Is er in Nederland voldoende overeenstemming over de bevordering van wetenschappelijke integriteit?

De discussie tijdens de themabijeenkomst zal zich richten op ervaringen en vragen met betrekking tot wetenschappelijke integriteit en de behandeling van klachten in Nederland, maar ook zullen integriteitsproblemen in internationaal onderzoek aan de orde komen.

 • 'Wetenschappelijke integriteit: recente internationale ontwikkelingen' door P.J.D. Drenth, voorzitter Werkgroep Code of Conduct van het ESF Member Forum
  presentatie
  mp3
 • 'Wetenschappelijke integriteit en de normen van wetenschappelijk onderzoek' door C.J.M. Schuyt, voorzitter LOWI
  mp3
 • 'Voor- en nadelen van correct wetenschappelijk gedrag' door J.J. Sixma, lid LOWI
  presentatie
  mp3
 • 'Wetenschappelijke integriteit en de universiteit' door P.F. van der Heijden, rector magnificus & voorzitter College van Bestuur Universiteit Leiden
  mp3
 • 'Visie vanuit onderzoeksfinancier' door R.J.P. Dekker, directeur Instituten, Financiën en Infrastructuur NWO
  mp3

Programmaboekje Themabijeenkomst 'Wetenschappelijke integriteit' (pdf)