Uit de kunst: Hans van Manen

Datum:
2 september 2015 van 19:00 tot 19:45 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

Hans van Manen vertelde over zijn ballet Live uit 1979, dat vanaf 12 september in reprise gaat in de Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Aansluitend werd hij geïnterviewd door Annette Embrechts, theater- en dansjournalist voor de Volkskrant, over zijn persoonlijke parcours. de sleutelmomenten in zijn professionele leven, de combinatie kunst en wetenschap en over emancipatie van dansers. Igone de Jongh en Henk van Dijk lieten live een prachtig fragment zien uit de voorstelling.

Uit de kunst: Hans van Manen op Vimeo

Manen-van-Hans-14752

Hans van Manen (1932) wordt door velen beschouwd als de grootste choreograaf van ons land, en hoort tot de absolute wereldtop op het gebied van klassiek moderne dans. Zijn oeuvre bestaat uit 150 balletten en omspant een periode van 60 jaar. De balletten van Van Manen zijn sober en strak en getuigen van humor en muzikaliteit. Qua stijl is hij een constructivist. Van Manens werk is door 80 gezelschappen in de wereld uitgevoerd, onlangs nog is door het Mariinskyballet een Van Manen-programma gedanst.

De afgelopen zestig jaar werkte van Manen afwisselend bij het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet. Van Manen werd met vele prijzen geëerd, waaronder de Benois de la Danse, de Deutsche Tanzpreis, de Deutsche Musikpreis en de Erasmusprijs (2000). In 2007 werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn ‘verdiensten van zeer exceptionele aard’.

Van de 125 balletten die Van Manen tot nu toe heeft gemaakt is Live zonder twijfel het meest legendarische. Van Manen maakte het in 1979 als onderdeel van het avondvullende Live/Life. Sindsdien heeft de choreografie voor één danseres en een cameraman tienduizenden mensen tot tranen toe geroerd. Live is slechts eenmaal eerder in de Nationale Opera & Ballet te zien geweest.

Organisatie

Akademie van Kunsten