Uit de kunst: Kyteman

Datum:
31 oktober 2016 van 19:00 tot 20:30 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0702
Voeg toe:

In de reeks Uit de kunst staat een van de leden van de Akademie van Kunsten centraal. Deze keer is het de beurt aan Colin Benders, alias Kyteman.

Colin Benders (aka Kyteman) heeft zijn trompet ingewisseld voor een nieuw instrument: een analoge modulaire synthesizer. Elk exemplaar is uniek – met draadjes en stekkers vormt Benders witte ruis om in muziek. Hoe werkt dit apparaat uit de jaren vijftig? En wat voegt het toe aan de muziek van nu?

Colin vertelt en laat ook live wat horen. Aansluitend gaat Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam, met hem in gesprek. 

Trompettist en orkestleider Colin Benders (1986), alias Kyteman, veroverde in 2009 alle grote Nederlandse festivalpodia met overrompelende optredens van zijn Kyteman's Hiphop Orkest. ‘Authentiek, een bron van inspiratie en eigenzinnig’, oordeelde de jury van de Popprijs 2009 over de heel eigen mix van jazz en hiphop. Voor zijn debuutalbumThe Hermit Sessions ontving Benders een Edison Award.

Maar Kyteman vindt succes geen maatstaf en sloeg een nieuwe weg in met zijn studio Kytopia: een vrijplaats voor creatieve kruisbestuiving en onverwachte muzikale dwarsverbanden. In 2010 ontving hij een Zilveren Harp, bestemd voor jonge artiesten die al een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse lichte muziek hebben geleverd en nog een grote toekomst voor zich hebben. Benders verkent steeds nieuwe grenzen en slaagt er al doende in een grote diversiteit aan mensen, waaronder veel jong talent, in beweging te brengen.

Organisatie

Akademie van Kunsten