Symposium en uitreiking Bakhuis Roozeboom Medaille

Phases in Transition

Datum:
25 januari 2016 van 15:00 tot 17:30 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0987
Voeg toe:

Symposium gewijd aan het werk van Daan Frenkel, winnaar van de Bakhuis Roozeboom Medaille 2015 voor de grote bijdrage die hij met zijn creatieve computersimulaties heeft geleverd aan de ontwikkeling van de fasenleer.

De overgangen tussen de verschillende verschijningsvormen (fasen) van materialen, zoals damp, vloeistof en vast(kristal), en hun grensvlakken spelen een belangrijke rol in de natuur en in industriële processen. Een voorbeeld daarvan zijn Liquid Crystal Displays – LCD-schermen – die op dit moment alom tegenwoordig en uiterst belangrijk zijn in laptops, tablets en smartphones. Deze schermen zijn gebaseerd op de vloeibare kristalfasen van langgerekte moleculen. Bij het bestuderen van fasenovergangen vullen experimenten, theorie en computersimulaties elkaar harmonieus aan. Dit symposium ter ere van de uitreiking van de Bakhuis Roozeboom Medaille aan Daan Frenkel geeft daarvan een aantal illustraties.

Daan Frenkel

Daan Frenkel, als hoogleraar theoretische scheikunde verbonden aan de University of Cambridge, krijgt de Bakhuis Roozeboom Medaille 2015 voor de grote bijdrage die hij met zijn creatieve computersimulaties heeft geleverd aan de ontwikkeling van de fasenleer – de wetenschap die het gedrag van materie onder veranderende omstandigheden bestudeert.

Met:

  • Marjolein Dijkstra, hoogleraar computersimulaties van gecondenseerde materie aan de Universiteit Utrecht – Entropy strikes back again 
  • Daan Frenkel, hoogleraar theoretische scheikunde aan de University of Cambridge – The Puzzle of Self Assembly and the Self Assembly of Puzzles 
  • George Jackson, hoogleraar chemische fysica aan het Imperial College London – Interfacial Tension of Nanodroplets 
  • Bela Mulder, groepsleider Theory of Biomolecular Matter bij het FOM Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) Amsterdam en hoogleraar theoretische celfysica aan de Wageningen Universiteit – A soft spot for hard particles 

Juryvoorzitter Henk Lekkerkerker, emeritus hoogleraar fysische chemie aan de Universiteit Utrecht, spreekt de laudatio uit. Ben Feringa, vicepresident KNAW, zal de Bakhuis Roozeboom Medaille uitreiken.

Over de Bakhuis Roozeboom Medaille

De Bakhuis Roozeboom Medaille wordt toegekend aan een onderzoeker die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de fasenleer: de wetenschap die het gedrag van materie onder veranderende omstandigheden van druk, temperatuur en samenstelling bestudeert. Fasenleer kan horen bij de vakgebieden fysische chemie, natuurkunde, metaalkunde, geochemie en astrofysica. De medaille is in 1911 geïntroduceerd als blijk van erkenning voor de verdiensten van scheikundige prof. dr. H.W. Bakhuis Roozeboom (1854-1907).