Van ’t Hoff-lezing 2015 door Klaus Müllen

Datum:
1 december 2015
Locatie:
NH Koningshof, Veldhoven
Voeg toe:

Van ‘t Hoff-lezing 2015 voor de scheikunde door Klaus Müllen tijdens het grote, jaarlijkse chemiecongres CHAINS (30 november - 2 december) in Veldhoven.

NWO Chemische Wetenschappen organiseert van 30 november tot en met 2 december 2015 in Veldhoven het grote chemiecongres CHAINS 2015.

CHAINS brengt scheikundigen uit alle chemische subdisciplines bij elkaar. Aan de orde komen de meest recente wetenschappelijke baanbrekende ontwikkelingen in de scheikunde. Het doel van CHAINS is kruisbestuiving in elk opzicht: of het nu gaat om kennis en ideeën of om contacten. Daarnaast wil CHAINS in een stimulerende omgeving de contacten tussen scheikundigen in de diverse stadia van hun carrière bevorderen.

Over Klaus Müllen

460 Muellen Prof Dr KlausProfessor Müllen is directeur van het Max-Planck-Institut für Polymerforschung in het Duitse Mainz. Hij heeft een enorme bijdrage geleverd aan de kennis van en de ontwikkeling van de scheikunde door geavanceerde organische synthese te combineren met materiaalkunde. Nieuwe functionele materialen, zoals grafeen, dendrimeren en geconjugeerde oligomeren en polymeren, worden met uiterste precisie gesynthetiseerd, waarbij nieuwe inzichten ontstaan over de structuur-eigenschap relatie van deze materialen. Bovendien heeft een groot aantal nieuwe elektronische apparaten zijn bestaan te danken aan de ontdekkingen van de Müllen-groep.

Over het Van ’t Hoff Fonds

460 Jacobus Hendricus van 't HoffHet Van ’t Hoff Fonds van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen is in 1913 ingesteld ter nagedachtenis van chemicus en Akademie-lid Jacobus Henricus van ’t Hoff (1852-1911). Hij ontving in 1901 de eerste Nobelprijs voor de chemie voor zijn baanbrekende onderzoek naar chemische dynamiek en osmotische druk in oplossingen. Het Van ‘t Hoff Fonds bevordert onderzoek in de scheikunde om daarmee te laten zien waartoe de scheikunde allemaal in staat is en hoe groot de rol ervan is in onze samenleving. Bij speciale gelegenheden kiest de Adviescommissie van de Van ‘t Hoff Fonds een eminente, internationaal gezichtsbepalende scheikundige die de Van 't Hoff-lezing mag houden.