Van 't Hoff-symposium over chiraliteit

Datum:
2 juni 2022 van 10:00 tot 17:30 uur
Locatie:
Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Voeg toe:

Is het je ooit opgevallen dat je handen een bijna perfecte kopie van elkaar vormen? Bijna perfect, want hoe je ze ook houdt, het blijven spiegelbeelden. Het is onmogelijk om ze perfect over elkaar heen te leggen.

Mensenhanden zijn het bekendste voorbeeld van 'chiraliteit', een moleculaire eigenschap waarbij moleculen precies op elkaar lijken, maar verschillen in symmetrie. Chiraliteit speelt niet alleen een sleutelrol in de eigenschappen van moleculen (en is als zodanig belangrijk voor chemische synthese) maar heeft ook gevolgen voor de supramoleculaire chemie en materiaalkunde. Sinds de theoretisch scheikundige Van 't Hoff in 1875 de 3D-modellen van moleculen introduceerde, is chiraliteit een bron van fascinatie voor wetenschappers.

Het doet de KNAW Van 't Hoff Stichting daarom veel genoegen om op donderdag 2 juni het Chirality Symposium te presenteren. Tijdens het symposium bespreken enkele van 's werelds meest vooraanstaande wetenschappers de stand van zaken van chiraliteit op diverse chemieterreinen.

Sprekers

  • Ben List, Nobelprijs voor Scheikunde 2021, directeur en onderzoeker bij The Max Planck Institute for Coal Research
  • Donna Blackmond, hoogleraar chemie, Scripps Research La Jolla, Californië
  • Javier Montenegro, universitair hoofddocent bij het departement Organische Chemie, hoofdonderzoeker bij The Center for Research in Biological Chemistry and Molecular Materials, University of Santiago de Compostela
  • Ron Naaman, hoofdonderzoeker bij het departement chemische & biologische fysica, Weizmann Institute of Science
  • Stephen Goldup, hoogleraar chemie, University of Southampton, Royal Society Wolfson Fellow
  • Silvia Vignolini, hoogleraar chemie en biomaterialen, University of Cambridge

Meer informatie

Chemici en andere wetenschappers met interesse voor het gebied van chiraliteit zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit eendaagse symposium. Meld je gratis aan via het aanmeldformulier. De voertaal is Engels.