Op uitnodiging

Vergilius’ eerste reis door de hel en de implicaties daarvan (Inferno IX, 19-30)

Datum:
28 januari 2019 van 11:00 tot 14:00 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0727
Voeg toe:

KNAW Lunchlezing door Riet Schenkeveld-van der Dussen, lid van Domein Geesteswetenschappen en emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde (1500-1850), Universiteit Utrecht.

Zoals bekend is Vergilius, schrijver van de Aeneis, door de auteur Dante uitgekozen om zijn alter ego, de reiziger Dante, door de hel en het vagevuur als gids te dienen. Op een kritiek moment van hun reis door het Inferno vertelt Vergilius tamelijk onverwacht dat hij al eerder een reis door de hel heeft gemaakt, namelijk om een 'spirito' uit de diepste diepte omhoog te halen.

In de vele commentaren op de Divina Commedia is bijna nooit gevraagd naar de zin van dat verhaal en daarmee samenhangend de identiteit van die 'spirito'. Een aannemelijk antwoord is tot op heden uitgebleven.

Tijdens deze lezing geeft Riet Schenkeveld-van der Dussen, lid van Domein Geesteswetenschappen, emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde (1500-1850), Universiteit Utrecht, op basis van verschillende passages in de Commedia een antwoord op die vraag. Tegelijk laat zij zien dat het antwoord te maken heeft met een centraal thema van het werk en ook met de rol van Vergilius erin.

De bijeenkomst is uitsluitend toegankelijk voor leden van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten. 

Aanmelden

Leden van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten kunnen zich per e-mail aanmelden bij Linda Groen via