Richting Noordpool: Ramsey Nasrs verslag van een wetenschappelijke expeditie

Datum:
9 november 2015 van 19:30 tot 21:00 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

Voordracht door Ramsey Nasr over de expeditie naar Edgeøya aan boord van de Ortelius

Deze zomer berichtten verschillende media, van het AD en RTL 4 tot de Belgische krant De Morgen, over de Nederlandse wetenschappelijke SEES-expeditie naar het eiland Edgeøya aan de ruige zuidoostkust van Spitsbergen.

Ramsey Nasr reisde negen dagen mee in een groep van vijftig Nederlandse wetenschappers en vijftig toeristen aan boord van het schip de Ortelius. Nasr is al zijn hele leven gefascineerd door de relatie tussen wetenschap en kunst. In zijn voordracht vertelt hij op eigen wijze over de expeditie.

Met een inleiding door Maarten Loonen, poolonderzoeker Rijksuniversiteit Groningen en initiatiefnemer van de SEES-expeditie.

Ny Alesund Mellageret Café© Udo Prinsen Ny Ålesund •  Mellageret Café (produced with the help of M. Loonen from Dutch Polar station), 2015

Met medewerking van Udo Prinsen

Beeldmaker Udo Prinsen ging mee met de SEES NLvoor een beeldstudie van zonnebanen door middel van solargrafie aan de vaste wal van Spitsbergen en het schetsen met zonlicht aan boord van het expeditieschip.

Met deze techniek bestudeert en viert Prinsen onze meest heldere ster en tegelijkertijd herinnert hij ons aan het plezier dat de zon geeft maar ook aan het gevaar dat ze brengt. De foto’s helpen ons te beseffen dat arctisch onderzoek een lange geschiedenis kent, maar ook nodig is in onze tegenwoordige tijd en nabije toekomst.  

Meer informatie op http://www.udoprinsen.com/sees. Of download de persfolder (zip).