Bijeenkomst Akademie van Kunsten

Welke rol speelt kunst in oorlogstijd?

Datum:
25 april 2022 van 13:30 tot 17:15 uur
Locatie:
KNAW Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Contact:
Voeg toe:

Welke rol kan kunst spelen in de oorlog in Oekraïne? Wat kunnen kunstenaars betekenen in deze intens onrechtvaardige en gewelddadige oorlog? Tijdens deze werkmiddag gaan leden van de Akademie van Kunsten in op vragen, inspiratiebronnen en werk die betrekking hebben op de oorlog in Oekraïne.

Bron foto: Illia Bondarenko, Basement Shelter, Kyiv, Ukraine is Joined by Violinists Across the World! - Masoud Dalvand@YouTube

Als de Oekraïense violist Illia Bondarenko vanuit een schuilkelder in Kiev een Oekraïense volksmelodie inzet en die live op Youtube streamt, spelen 94 violisten uit 29 landen met hem mee.  Onder hen zijn topviolisten van onder andere het London Symphony Orchestra en Tokyo Symphony Orchestra. 

Muziek kan een rol spelen bij het houden van moed en het bevestigen van verbondenheid in oorlogstijd, net zoals andere kunstvormen dat kunnen doen. Symbolen en verhalen die voortkomen uit de eigen cultuur kunnen houvast geven. Met het maken van muziek en andere kunstvormen tonen oorlogsslachtoffers hun waardigheid. Ze scheppen een beeld van virtuoze, kwetsbare en weerbare mensen.

Vragen

Tijdens deze werkmiddag gaan leden van de Akademie van Kunsten in op vragen, inspiratiebronnen en werk die betrekking hebben op de oorlog in Oekraïne. Vragen die aan de orde komen zijn:

  • Wat is de rol van kunst in tijden waarin mensen letterlijk in levensgevaar zijn?
  • Welke rol kan kunst nog meer spelen in de oorlog in Oekraïne? 
  • Wat kunnen kunstenaars in Nederland, Europa en de wereld betekenen bij deze intens onrechtvaardige en gewelddadige oorlog?
  • Hoe kunnen we niet alleen onze afschuw en boosheid uitspreken, maar ook complexe emoties delen?
  • Hoe helpen kunstenaars ons waarnemingsvermogen?
  • En hoe kunnen de inzichten en kennis uit de kunstpraktijk hun weg vinden naar plekken waar beslissingen worden genomen, zoals de politiek en mainstream media?  

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over deze bijeenkomst en aanmelden kunt u terecht op de website van de Akademie van Kunsten.