Wetenschap. Een kwestie van vertrouwen

Datum:
11 oktober 2012
Locatie:
Spui25, Spuistraat 25-27, 1012 XM Amsterdam.
Voeg toe:

De ooit vanzelfsprekende autoriteit van wetenschappers wordt steeds vaker ter discussie gesteld. Hebben Nederlanders en hun politici minder vertrouwen in de wetenschap dan voorheen? Hoe kan de stem van de wetenschap aan overtuigingskracht winnen? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het KNAW-debat ‘Wetenschap. Een kwestie van vertrouwen?’ op 11 oktober 2012, vanaf 20.00 uur in debatcentrum SPUI 25, Amsterdam.

Kennis en wetenschappelijk onderzoek zijn belangrijk om goede antwoorden te vinden op maatschappelijke vragen. Maar de ooit vanzelfsprekende autoriteit van wetenschappers wordt nu vaak ter discussie gesteld.Dat bleek bij voorbeeld bij controversiële thema’s zoals klimaatverandering, gsm-masten en vaccinatieprogramma’s. Geruchtmakende voorbeelden van wetenschappelijke fraude maken onderzoekers nóg kwetsbaarder in het publieke debat.

Hebben Nederlanders en hun politici minder vertrouwen in de wetenschap dan voorheen? Zo ja, hoe komt dat, en is dat erg? Hoe kan de stem van de wetenschap aan overtuigingskracht winnen? Hoe moeten onderzoekers omgaan met een mondig en kritisch publiek? Moeten ze leren wetenschappelijk onderzoek meer te ‘verkopen’ en massaal gaan bloggen en twitteren? Of moeten ze zich juist terughoudender opstellen?

Deze en vele andere vragen komen aan de orde tijdens het KNAW-debat ‘Wetenschap. Een kwestie van vertrouwen?’ Dit vindt plaats op 11 oktober, vanaf 20.00 uur in SPUI25 Amsterdam.

De sprekers
Prof. dr. André Knottnerus voorzitter Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid
Prof. dr. mr. Kees Schuyt voorzitter KNAW-adviescommissie onderzoeksgegevens in de wetenschap
Dr. Huub Dijstelbloem auteur van het boek Onzekerheid troef. Het betwiste gezag van de wetenschap
     
Moderator Peter Vermij