Keynotelezing door Timothy Ingold

What in the world is light?

Datum:
3 december 2018 van 15:30 tot 17:30 uur
Locatie:
OBA Oosterdok, Theaterzaal, Oosterdokskade 143, Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0767
Voeg toe:

Wat is licht eigenlijk? Is het energetische straling, een straal, de verlichting van een oppervlak, een bepaalde sfeer? Is het het schijnen van de zon, de maan en de sterren? Is het een flikkerende vlam, een lamp, een fakkel, de gloeiende as van een vuur? Is het witheid, of een spectrum van kleuren? Is het de afwezigheid van duisternis, een prikkeling van de geest, een goddelijke aanwezigheid, de kracht van de rede?

In deze lezing laat Timothy Ingold, hoogleraar sociale antropologie aan de Universiteit van Aberdeen, zien dat licht al die dingen kan zijn. Maar alleen omdat – afhankelijk van onze invalshoek – ons begrip van de wereld, de werkelijkheid en de waarheid telkens volledig verandert.

Programma

  • Introductie door Josine Blok, hoogleraar geschiedenis van de oudheid, Universiteit Utrecht, en waarnemend voorzitter van het Domein Geesteswetenschappen van de KNAW
  • Keynotelezing door Timothy Ingold, hoogleraar sociale antropologie aan de Universiteit van Aberdeen
  • Naderhand reflecties door onder meer leden van de KNAW, De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten vanuit hun eigen vakgebied

Lees het volledige programma (pdf)

De voertaal van deze bijeenkomst is Engels.

Over Timothy Ingold

Timothy Ingold is hoogleraar sociale antropologie aan de Universiteit van Aberdeen. Hij haalde zijn PhD in de sociale antropologie aan de Universiteit van Cambridge in 1976. Momenteel onderzoekt hij de relaties tussen antropologie, archeologie, kunst en architectuur als een manieren om de verbinding die mensen met hun omgeving hebben, te ontdekken. 

Organisatie

Deze lezing is onderdeel van de domeinmiddag, georganiseerd door het Domein Geesteswetenschappen van de KNAW.