De Akademie spreekt

Wim Brands in gesprek met Christine Mummery

Datum:
14 mei 2014 van 16:00 tot 17:00 uur
Locatie:
SPUI25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 525 8142
Voeg toe:

Wim Brands interviewt Christine Mummery, hoogleraar Ontwikkelingsbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Wie is haar inspiratiebron? Wat is de stand van zaken in haar tak van wetenschap?

Een gesprek met de mens achter de wetenschapper: filosoferend over het vakgebied, de wetenschap in het algemeen, de huidige maatschappij en de toekomst.

In de zesde aflevering: Christine Mummery, hoogleraar Ontwikkelingsbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

icon_video_bruin.gifKijk via webcolleges UvA naar het gesprek dat Wim Brands hield met Christine Mummery

 

Over de spreker

Christine Mummery is hoogleraar Ontwikkelingsbiologie en hoofd van de afdeling Anatomie en Embryologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Na haar studie natuurkunde aan de Universiteit van Nottingham voerde zij aan de Universiteit van Londen een promotieonderzoek uit op het terrein van de biofysica. Vanaf 1978 bezette Mummery een postdoc-plaats aan het Hubrecht Instituut van de KNAW in Utrecht, waar zij in 1985 groepsleider werd. In 2007 ontving ze een Harvard Stem Cell Institute / Radcliffe Fellowship, en is nu Editor in Chief van Stem Cell Reports.

Mummery verricht baanbrekend onderzoek naar het kweken van stamcellen, zij en haar collega’s van het LUMC zijn gespecialiseerd in het maken van hart- en bloedvatcellen uit stamcellen. De komende jaren gaan ze proberen om met behulp van die cellen een echt stukje hart te maken. Dit doen zij met name om ziektes en aanleg voor ziektes beter te begrijpen en om medicijnen te testen. Christine Mummery is sinds 2010 lid van de KNAW. Sinds 2011 maakt zij deel uit van het KNAW-bestuur.

Organisatie

KNAW in samenwerking met SPUI25