De Akademie spreekt

Wim Brands in gesprek met Henk Barendregt

Datum:
4 december 2013 van 16:00 tot 17:00 uur
Locatie:
SPUI25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 525 8142
Voeg toe:

De Akademie spreekt: Wim Brands in gesprek met leden van de KNAW. In de vierde aflevering: Henk Barendregt, emeritus hoogleraar Grondslagen van de Wiskunde en Informatica, Radboud Universiteit Nijmegen.

Wim Brands spreekt in SPUI25 met Barendregt over zijn inspiratiebronnen, zijn passie voor zijn onderzoek en de stand van zaken in zijn vakgebied.

Henk Barendregt

Barendregt_Henk_3833_jpegHenk Barendregt (1947), sinds 1997 lid van de KNAW, is emeritus hoogleraar Grondslagen van de Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij wordt wereldwijd beschouwd als expert op het gebied van de Lambda Calculus, een computertaal tegenwoordig gebruikt voor ontwerp en verificatie van hardware en software. De verificatiemethode heeft de chips in computers en mobiele telefoons een hoge graad van betrouwbaarheid gegeven. Barendregt ontving in 2002 de Spinozapremie.

Naar aanleiding van onderzoek met collega's neuroscience naar het zelfreflecterende aspect (mindfulness) van het menselijke bewustzijn, geïnspireerd door Boeddhistische Vipassana-meditatie, bekleedde hij vorig academisch jaar het Distinguished Lorentz Fellowship.

Organisatie

KNAW in samenwerking met SPUI25