Zin en onzin over migratie

Datum:
15 juni 2011 van 20:00 tot 20:00 uur
Locatie:
Spui25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam
Telefoon:
020 551 0858
Voeg toe:

Een actuele debatserie waarin de stem van de wetenschap centraal staat.

De KNAW en SPUI25 belichten maatschappelijke kwesties met de nieuwe debatserie 'Zin en onzin over'. Het onderwerp komt uit de actualiteit; de invalshoek is de wetenschap. Het eerste debat op 15 juni om 20.00 uur start in SPUI25 met een heikel thema: migratie.

Het huidige, maatschappelijke migratiedebat is een doorn in het oog van vele onderzoekers. Iedereen heeft er een mening over of praat anderen na. Politici troeven hun toehoorders af met maatregelen of populistische uitspraken.

Door 'Zin en onzin over migratie' ontstaat een wetenschappelijk onderbouwde kijk op migratie. De debatavond op 15 juni begint met een dialoog tussen twee Akademie-leden. De socioloog Godfried Engbersen richt zich op de recente arbeidsmigratie vanuit Oost- en Midden-Europa. De historicus Jan Lucassen spreekt over de geschiedenis van migratie en integratie. Sandra Rottenberg treedt op als kritische moderator.

Genuanceerde tegenhanger
Jan Lucassen: "Het maatschappelijke en politieke debat over migratie wordt al meer dan tien jaar gedomineerd door integratiepessimisten als Bolkestein, Scheffer en Bosma." De stem van de wetenschap weerlegt volgens hem zulke redeneringen en toetst meningen aan feiten. Het doel van 'Zin en onzin over migratie' is een discussie met meer nuance en dimensie; een debat dat ageert tegen de waan van de dag.

De sprekers
De socioloog Godfried Engbersen is hoogleraar sociologie en directeur onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds de jaren negentig houdt hij zich intensief bezig met de verdeling van maatschappelijke kansen in relatie tot de werking van de verzorgingsstaat.

De historicus Jan Lucassen is bijzonder hoogleraar sociale geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG-KNAW). Onlangs verscheen zijn boek Winnaars en verliezers. Een nuchtere balans van vijfhonderd jaar immigratie dat hij met Leo Lucassen schreef.

Sandra Rottenberg werkt als zelfstandig journalist, adviseur en programmamaker voor diverse media. Zij leidt en organiseert publieke debatten, discussies en politieke fora.

 

 Video-opname van de bijeenkomst

Organisatie

Spui 25 en de KNAW