Tegen het theater van de angst

Zin en onzin van terroristische dreiging en aanslagen Tegen het theater van de angst

Datum:
23 mei 2012 van 20:00 tot 22:00 uur
Locatie:
Spui25, Spui 25-27, 1012 WX Amsterdam.
Voeg toe:

In deze editie van 'Zin en Onzin over' staan Elke Geraerts en Beatrice de Graaf stil bij het aspect van de veerkracht in de samenleving om een terroristische dreiging of aanslag te kunnen verwerken.

Terroristen zijn er onder meer op uit angst te zaaien, met hun boodschap een achterban te mobiliseren, en propaganda voor hun gedachtengoed uit te dragen. Dat zien we op dit moment gebeuren in de rechtszaak tegen de Anders Breivik in Noorwegen.

In deze editie van ‘Zin en Onzin over’ staan Elke Geraerts en Beatrice de Graaf stil bij het aspect van de veerkracht in de samenleving om een terroristische dreiging of aanslag te kunnen verwerken. Want dat aanslagen nooit volledig tegen te houden zijn, dat staat helaas buiten kijf.

Hoe gaan we om met geruchtmakende geweldsincidenten van terroristische, of schijnbaar terroristische aard? Denk aan de ophef over de ‘Damschreeuwer’, of over de man die een waxinelichtjeshouder naar de Gouden Koets smeet. Zonder dat er iets ontplofte, was er al sprake van grote maatschappelijke onrust. Maar ook nadat er echt een verschrikkelijke aanslag heeft plaatsgevonden, zoals in 2010 in Alphen aan den Rijn is het niet eenvoudig om met onrust en spanning in een (lokale) samenleving om te gaan.

Beatrice de Graaf en Elke Geraerts staan stil bij de vragen als; wanneer is de samenleving bang voor terrorisme: voor welke soorten terrorisme wel, voor welke niet? Die vragen belichten ze vanuit een historisch, politiek-wetenschappelijk perspectief. Vervolgens komen de meer sociaal-psychologische aspecten van angst aan bod. Is angst voor terrorisme goed of slecht? Wat doet angst met een samenleving? Welke collectieve manieren om met onrust en stress om te gaan (coping mechanismen) zijn er in een bepaald land of cultuur? Zijn we in Nederland goed in staat om met dit soort terroristische dreigingen om te gaan, en zijn de vaderlandse coping mechanismen vergelijkbaar met die in het buitenland? Denk bijvoorbeeld aan de verschillende reacties in het Verenigd Koninkrijk in 2005 na de aanslagen in Londen en in Noorwegen na de aanslagen en het proces rond Breivik (2011-2012). Is het überhaupt mogelijk of nodig om aan die ‘coping mechanismen’ vorm te geven? En hoe zouden ze er dan moeten uitzien?

De sprekers

Elke Geraerts is klinisch psychologe aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Beatrice de Graaf is historicus en terrorisme-onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Beide onderzoekers zijn lid van De Jonge Akademie.

Zin en onzin van...

De KNAW en SPUI25 belichten maatschappelijke kwesties met de debatserie 'Zin en onzin van'. Het onderwerp komt uit de actualiteit; de invalshoek is de wetenschap.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis.

Organisatie

KNAW en Spui25