Akademie Nieuws 113, juli 2012

In dit nummer: de afscheidstoernee van Robbert Dijkgraaf, kennismaken met de twee nieuwe Akademiehoogleraren, 10 jaar wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en Indonesië, en de eerste stap in de wetenschap van Liesbeth de Vries.

Dijkgraaf.jpg

   

Robbert Dijkgraaf op afscheidstournee

De afgelopen vier jaar bracht Robbert Dijkgraaf, tot juni dit jaar president van de KNAW, de wetenschap op alle mogelijke plaatsen voor het voetlicht. Wetenschap moet je uitdragen, volgens Dijkgraaf. 'Het is ook jouw universum, daar mag je best wat van weten.'

door Marion de Boo

Download pdf 

Onderwijsprijs.jpg

KNAW Onderwijsprijs

Verschralend onderwijs en zesjescultuur, het mag zo zijn, maar de KNAW Onderwijsprijs bewijst elk jaar opnieuw dat het middelbaar onderwijs beslist veel kruisbestuivende kwaliteit herbergt: talentvolle leerlingen, gedreven docenten en een inspirerend schoolklimaat.

door Marja van der Putten

Download pdf

Akademiehoogleraren.jpg

Akademiehoogleraren

Ewine van Dishoeck vertelt over haar onderzoek naar organische moleculen in de ruimte. Peter Hagoort over zijn onderzoek naar neurobiologische verankering van taal. Dat onderzoek krijgt door de Prijs Akademiehoogleraren die ze beiden in 2012 ontvingen, een belangrijke steun in de rug.

door Hans van Maanen

Download pdf

Indonesie.jpg

Internationale samenwerking

Honderden onderzoekers participeerden al in de onderzoeksprojecten van SPIN, het programma voor wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en Indonesië. Een nieuwe ronde projecten is net gestart. Een terugblik en vooruitblik op een succesvol programma voor wetenschappelijke capaciteitsopbouw.

door Hilde Janssen

Download pdf

eerstestap.jpg

De eerste stap

Toen Liesbeth de Vries studeerde in Groningen was het niet gebruikelijk om onderzoek te doen tijdens je medische opleiding. Toch stapte ze in het onderzoek en ze vindt het nog steeds heerlijk. Vooral omdat ze de beloning voor dat werk in haar spreekkamer ziet.

door Hans van Maanen

Download pdf