Organen op een chip, toekomstmuziek?

08-11-2012 Het klinkt als science fiction: miniorganen op een chip, slechts enkele millimeters groot, die natuurgetrouw de functies van echte menselijke organen nabootsen. Maar er wordt al volop onderzoek naar gedaan. 

Op 8 november 2012 gaven vier vooraanstaande onderzoekers op een minisymposium de stand van zaken, met name op de gebieden waarin Nederland een sleutelrol kan spelen: kanker op een chip, hersenen op een chip (om ziektes zoals Alzheimer beter te begrijpen), hart en bloedvaten op een chip (om nieuwe medicijnen te ontwikkelen), en huid op een chip.

Organen-op-een-chip zullen het binnen niet al te lange tijd mogelijk maken om ziektes op een gecontroleerde manier te bestuderen, en ze kunnen de ontwikkeling van nieuwe therapieën en medicijnen enorm versnellen. Bovendien kunnen ze de diermodellen vervangen die hier nu vaak voor worden gebruikt.

Opening door Reinder Coehoorn, Technische Universiteit Eindhoven/Philips Research
Audio Reinder Coehoorn

Presentatie Reinder Coehoorn

Anja van de Stolpe, Philips Research: Waarom nu, state-of-the-art
Audio Anja van de Stolpe

Presentatie Anje van de Stolpe

Albert van den Berg, Universiteit Twente: Weefsels bouwen op de micrometer
Audio Albert van den Berg
Presentatie Albert van den Berg

Christine Mummery, Leids Universitair Medisch Centrum: Stamcellen: gezond en ziek weefsel op een chip
Audio Christine Mummery

Presentatie Christine Mummery

Jaap den Toonder, Technische Universiteit Eindhoven/Philips Research: Ambities en plannen voor Nederlands onderzoek aan 'Organen op een chip als ziektemodellen' – kanker, hersenen, hart en bloedvaten en huid
Audio Jaap den Toonder

Presentatie Jaap den Toonder