€1,8 Miljoen voor ontwikkelen hersenprothese die blinden weer laat zien

15 november 2016

Pieter Roelfsema van het Nederlands Herseninstituut van de KNAW ontvangt van de technologiestichting STW een subsidie van 1,8 miljoen euro voor het ontwikkelen van een hersenprothese die blinden weer kan laten zien.

Blinden weer laten zien

'Blinden weer laten zien. Dat is een langgekoesterde wens van hersenonderzoekers. En dat is precies wat wij willen realiseren', aldus Pieter Roelfsema. Het onderzoeksproject (NESTOR: NEuronal STimulation fOr Recovery of function) is een consortium dat onder andere bestaat uit neurobiologen en uit ingenieurs gespecialiseerd in micro-elektronica en draadloze apparaten. Samen willen zij een prothese ontwikkelen die de hersenen van blinden met behulp van micro-elektrodes stimuleert die op hun beurt verbonden zijn met een camera. Om dat te bereiken, werkt het consortium de komende jaren aan vier onderzoeksdoelen:

  • een optimaal ontwerp van de hersenprothese
  • methoden om de prothese draadloos van stroom te voorzien
  • manieren van dataoverdracht 
  • algoritmen die met zo weinig mogelijk rekenkracht zoveel mogelijk informatie uit de camerabeelden kunnen omzetten in nuttige signalen voor de hersenen.

De zes gehonoreerde programma’s ontvangen van STW een subsidie die varieert van 1,8 miljoen euro tot 3,4 miljoen euro. Bedrijven en andere partners investeren in totaal ruim 8 miljoen euro. De onderzoeksprogramma’s hebben een looptijd van vier tot zes jaar.

STW

STW is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en ontvangt voor het uitvoeren van haar missie financiering van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Ministerie van Economische Zaken, het bedrijfsleven en diverse andere organisaties.

Alle ingediende projecten van de Perspectiefronde 2015/2016 staan op: stw.nl/perspectief