Persbericht Hubrecht Instituut

Zijne Majesteit de Koning opent lustrumactiviteiten Hubrecht Instituut KNAW

18 mei 2016

Het Utrechtse Hubrecht Instituut, een onderzoeksinstituut van de KNAW, viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan. Ter ere van deze gelegenheid opent het instituut op zaterdag 21 mei voor het eerst in de geschiedenis zijn deuren voor het publiek. Zijne Majesteit de Koning gaf op 18 mei het startschot voor de lustrumactiviteiten.

Zijne Majesteit de Koning onthult het kunstwerk bij gelegenheid van het 100-jarig jubileum van het Hubrecht Instituut. Foto: Milette Raats

Zijne Majesteit de Koning in het organoïdenlab van het Hubrecht Instituut. Foto: Milette Raats

Open dag op 21 mei

Op de open dag kunnen bezoekers op interactieve wijze de wetenschap van het Hubrecht Instituut ervaren. Er is een wetenschappelijk belevenisplein waar bezoekers kunnen ‘Wormen in de Wetenschap’, een ‘Darmwandeling’ kunnen maken, ‘Knutselen met DNA’, ‘De Cel In’, ‘Kanker Bespioneren’ en meer. Daarnaast zijn er mini-colleges van groepsleiders en worden er rondleidingen door het laboratorium gegeven.

20160521 opendag Hubrecht jaap driestOpblaasbare darm te zien op de open dag van het Hubrecht Instituut

Ambrosius Hubrecht

Het Hubrecht Instituut voor ontwikkelingsbiologie en stamcelonderzoek is vernoemd naar Ambrosius Hubrecht (1853-1915). Hubrecht was zoöloog en embryoloog aan de Rijksuniversiteit Utrecht en een vermaard wetenschapper. Hij verzamelde spitsmuizen, mollen, spookdiertjes en vooral egels en wist alle embryonale stadia van deze zoogdieren nauwgezet in kaart te brengen. 100 jaar later behoort het instituut tot de absolute wetenschappelijke wereldtop.

Over het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW met 19 onderzoeksgroepen en ongeveer 250 medewerkers. Het instituut is gevestigd in Utrecht en is centraal gelegen in het universiteitscentrum De Uithof. Het Hubrecht Instituut is geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht en er bestaan nauwe banden met de Universiteit Utrecht, met name binnen de Onderzoekschool Cancer Genomics & Developmental Biology.

Logo Hubrecht Instituut