Nieuwsbericht Huygens ING

3,8 miljoen euro voor digitale ontsluiting VOC-archieven door Huygens ING

21 mei 2021

Huygens ING ontvangt 3,8 miljoen van NWO voor het GLOBALISE-project om het UNESCO-archief van de VOC digitaal te ontsluiten. Samen met de Vrije Universiteit, het Nationaal Archief, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het KNAW Humanities Cluster bouwt het instituut voor Nederlandse geschiedenis een hypermoderne wetenschappelijke infrastructuur, waarmee een beter begrip van de Nederlandse koloniale geschiedenis en de VOC mogelijk wordt.

Het UNESCO Memory of the World-archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), bestaande uit ongeveer vijfentwintig miljoen pagina’s, biedt niet alleen inzicht in het reilen en zeilen van de VOC, maar geeft ook een unieke kijk op interacties tussen Europese en niet-Europese partijen in Azië in de zeventiende en achttiende eeuw. Momenteel is het nog een enorme uitdaging om onderzoek te doen naar deze immense verzameling handgeschreven documenten.

VOC-rapporten ontsluiten

Dankzij een investering van 3,8 miljoen euro uit het NWO-programma Grootschalige Infrastructuur kan het GLOBALISE-project hierin verandering brengen. Een consortium bestaande uit het Huygens ING, de Vrije Universiteit, het Nationaal Archief, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het KNAW Humanities Cluster ontwikkelt in de periode 2021-2026 een digitale wetenschappelijke infrastructuur die de belangrijkste reeks VOC-rapporten voor geavanceerde nieuwe onderzoeksmethoden ontsluit.

Matthias van Rossum (IISG), projectleider en mederedacteur van 'De slavernij in oost en west. Het Amsterdam-onderzoek', benadrukt dat dankzij de online infrastructuur ook het brede publiek kan worden betrokken bij deze veelzijdige en hevig bediscussieerde periode van de Nederlandse overzeese geschiedenis.

‘De VOC heeft zeer gedetailleerde archieven aangelegd over grote delen van de wereld die informatie geven over bijvoorbeeld mensen, culturen, handel, grondstoffen en politiek,’ zegt Van Rossum. ‘Het is wereldwijd één van de grootste archieven met het meeste informatie over dit deel van de geschiedenis voor de grote delen van de wereld waar zij actief was. Het gaat om een gebied van India tot China, van Zuid-Afrika tot het Midden-Oosten, en van Indonesië tot Japan.

Lees dit nieuwsbericht verder op de website van Huygens ING.

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING)

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het instituut verricht onderzoek op het gebied van wetenschapsgeschiedenis, Nederlandse geschiedenis en literatuur. Het Huygens ING ontsluit historische bronnen en literaire teksten, bouwt aan een digitale infrastructuur en biedt online doorzoekbare data. Het instituut biedt historische context, ook voor hedendaagse vragen over politiek en bestuur, literatuur, wetenschap en maatschappij.

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) is gevestigd in Amsterdam (Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK Amsterdam).

Logo Huygens ING