Beluister het KNAW-minisymposium Big Data Science

24 september 2013

Op 10 september 2013 gaven vier sprekers uit binnen- en buitenland de stand van zaken over de statistische en computationele theorie achter Big Data Science en de toepassing hiervan op concrete problemen in de wereld waar veel data in het spel zijn.
 

De wetenschap staat vanwege de exponentiële groei van de hoeveelheid data die beschikbaar is voor onderzoek, voor grote veranderingen. Dat speelt in alle disciplines: zo zal de biologie binnenkort beschikken over ongeveer 1 exabyte (10 tot de macht 18 bytes) aan gegevens over het genoom. In 2024 zal de volgende generatie radiotelescopen meer dan 1 exabyte per dag produceren.

Om deze overvloed aan gegevens hanteerbaar te houden, is een nieuwe wetenschappelijke discipline aan het ontstaan. Het doel van Big Data Science is het ontwikkelen van nieuwe methoden om die grote hoeveelheden gegevens te kunnen opslaan, en de complexe patronen daarin snel te kunnen vinden, analyseren en valideren.

490X220-Big-data-20130910

David Hand, Imperial College London

Big Daticon_audio.gifa: Hope or Hype?

icon_downl_generiek.gifPresentatie van David Hand

Patrick Wolfe, University College London

icon_audio.gif"Big Data" and Statistical Network Analysis: Challenges and Opportunities at the Forefront of Modern Statistics

Aad van der Vaart, Universiteit Leiden

icon_audio.gifBayesian Statistics and the Borrowing of Strength in the Analysis of High-Dimensional Data

icon_downl_generiek.gifPresentatie van Aad van der Vaart

Bert Kappen, Radboud Universiteit Nijmegen

icon_audio.gifDNA Matching as an Example of Bayesian Inference

icon_downl_generiek.gifPresentatie van Bert Kappen