Academische Jaarprijs 2012 van start

14 februari 2012

Creatieve wetenschappers, die hun onderzoek op een aansprekende manier aan een groot publiek willen presenteren, maken dit jaar opnieuw kans op 100.000 euro om hun ideeën te realiseren. Tot en met maandag 2 april kunnen teams van onderzoekers zich inschrijven voor de Academische Jaarprijs 2012. De opdracht is om een overtuigend communicatieplan te maken.

Met de hoofdprijs van 100.000 euro kan een team van wetenschappers, promovendi
en studenten het winnende voorstel realiteit maken. Verder dingen drie finalistenteams mee naar de Labyrint-publieksprijs, georganiseerd door het gelijknamige televisieprogramma van VPRO/NTR. De winnaar daarvan krijgt een redactionele reportage in een van de Labyrint-uitzendingen.

De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De competitie staat open voor teams van de Nederlandse universiteiten, UMC's, bij NWO of KNAW aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI's en andere niet-commerciële onderzoeksinstituten.

Communicatiecollege

Na screening van de inschrijvingen op wetenschappelijke kwaliteit, krijgen de deelnemende teams een gastcollege communicatie aangeboden vol inspirerende tips om een finalewaardig communicatievoorstel te maken. Uiteindelijk zal de jury, onder voorzitterschap van Paul Schnabel, drie teams nomineren om hun communicatieplannen verder uit te werken. Tijdens de finale in oktober 2012 worden deze plannen live aan de jury gepresenteerd. Het team dat er naar oordeel van de jury het beste in slaagt om wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een breed publiek, wordt beloond met de hoofdprijs, 100.000 euro, te besteden aan de uitvoering van het communicatieplan.

Winnaar 2011

Afgelopen jaar ging de Academische Jaarprijs  naar team Van Wezel (Universiteit Leiden) De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt dit team met hun project Antibiotica Gezocht! voor de realisatie van een permanente opstelling in de microZoo van Artis, een expositie in Museum Boerhaave en innovatief lesmateriaal voor het VWO. 'Dankzij deze prijs kunnen wij leerlingen interesseren voor wetenschappelijk onderzoek in het algemeen en voor microbiologie en antibiotica in het bijzonder,' aldus teamcaptain Gilles van Wezel.

Jury

De jury wordt benoemd door het stichtingsbestuur en staat onder het voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau. De editie 2012 is een initiatief van NWO, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en NRC Media en komt mede tot stand dankzij de mediapartners VPRO en NTR en de sponsors SNS REAALFonds, Stichting Stadspartners Leiden en communicatiebureau DDK.

De Stichting Academische Jaarprijs is in 2005 opgericht op initiatief van NRC Handelsblad, NWO en de KNAW.