Academische Jaarprijs 2013 van start

7 februari 2013

Creatieve onderzoekers die een groot publiek bij hun onderzoek willen betrekken, maken dit jaar opnieuw kans op 100.000 euro om hun communicatieplan te realiseren. Tot en met 2 april kunnen teams zich inschrijven voor de 8e editie van de Academische Jaarprijs.

De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek of specifieke doelgroepen, zoals jongeren.  De competitie staat open voor teams van de Nederlandse universiteiten, UMC's, TNO, GTI's en niet-commerciële onderzoeksinstituten en onderzoeksinstellingen.

Kern van de Academische Jaarprijs is een creatief, doordacht communicatieplan voor onderzoek en een heldere presentatie daarvan. De jury bestaat uit deskundigen uit wetenschap en wetenschapscommunicatie en staat onder leiding van Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau. Het team met het krachtigste communicatieplan voor  kwalitatief goed onderzoek ontvangt 100.000 euro voor de uitvoering ervan.  Daarnaast is er de Labyrint Publieksprijs waarvoor het aantal publieksstemmen de doorslag geeft. Het uitverkoren team krijgt een item in het gelijknamige wetenschapsprogramma van VPRO/NTR.

Communicatiecollege

Na screening van de inschrijvingen op wetenschappelijke kwaliteit, krijgen de deelnemende teams een Workshop Communicatie aangeboden, vol inspirerende tips en handvatten om een finalewaardig communicatievoorstel te maken. Uiteindelijk zal de jury drie teams nomineren om hun communicatieplannen verder uit te werken. Tijdens de finale in oktober 2013 worden deze plannen live aan de jury gepresenteerd.

Winnaar 2012

Afgelopen jaar ging de Academische Jaarprijs naar  team Snik (Universiteit Leiden). De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt het team om smartphones geschikt te maken voor het meten van fijnstof, inclusief de bijbehorende app. Hiermee kan iedereen zelf wetenschappelijke metingen aan fijnstof in zijn directe omgeving uitvoeren. Het doel is om een gedetailleerde kaart van fijnstof boven Nederland te produceren, die tot stand is gekomen dankzij al deze metingen. 'Maar belangrijker nog is het dat mensen zelf op een unieke en directe manier in aanraking komen met de wetenschap', aldus teamcaptain Frans Snik.  Ook projecten van eerdere AJP-winnaars verliepen zeer succesvol, zoals het scholierenproject Antibiotica Gezocht (Gilles van Wezel, Universiteit Leiden) en Vliegkunstenaars (David Lentink, Wageningen Universiteit). 

NWO is sinds 2010 hoofdpartner van de Academische Jaarprijs en ook de KNAW is van meet af aan bij de prijs betrokken, naast mediapartners NRC Carrière en VPRO/NTR. De 8e editie wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren, waaronder SNS REAAL Fonds en de gemeente Utrecht, waar in oktober de feestelijke finale zal plaatsvinden.