Akademie van Wetenschappen waarschuwt voor gevolgen verzuurde oceaan

2 juni 2009

Een van de belangrijkste gevolgen van klimaatverandering is verzuring van de oceanen.

Dit onderwerp staat echter nog niet de agenda van de komende conferentie over klimaatverandering, zo waarschuwen wetenschappers wereldwijd.

De waarschuwing is een gezamenlijk standpunt van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de academies van wetenschappen van 69 andere landen, vertegenwoordigd in het InterAcademy Panel. De Verenigde Naties organiseren de Climate Change Conference in december 2009 in Kopenhagen.

Verzuring van oceanen veroorzaakt corrosie van koraalriffen en veranderingen in de biodiversiteit van oceanen. Dit heeft grote gevolgen voor voedselproductie en leefomgeving van miljoenen mensen. Oorzaak van de verzuring is de toename van CO2-uitstoot. Via dit gezamenlijke standpunt roepen de wetenschappers de wereldleiders op om deze directe en onomkeerbare bedreiging van de oceanen te erkennen. Ook benadrukken zij op de gevolgen hiervan voor milieu en maatschappij. Uitgaande van de huidige CO2-uitstoot, zullen in 2050, of wellicht al eerder, de koraalriffen en de ecosystemen aan de polen ernstig verstoord zijn.

Het gezamenlijke standpunt is te lezen op de website van het InterAcademy Panel.

Meer informatie over het InterAcademy Panel op de website.