Alexander van Oudenaarden directeur Hubrecht Instituut

1 september 2012

Alexander van Oudenaarden wordt per 1 september directeur van het Hubrecht Instituut in Utrecht. Hij volgt Hans Clevers op, die zijn functie neerlegde toen hij in juni aantrad als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Van Oudenaarden was al mededirecteur van het Hubrecht Instituut. Het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek is een van de oudste  onderzoeksinstituten van de KNAW. Het werkt nauw samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Met de komst van Van Oudenaarden verstevigt het Hubrecht zijn positie in de wereld op het gebied van stamcelonderzoek bij kanker en regeneratieve geneeskunde.

Prof. dr. ir. Alexander van Oudenaarden (42) studeerde materiaalkunde en technische natuurkunde aan de TU Delft, waar hij in 1998 ook promoveerde. Daarna werkte hij als postdoc aan Stanford University. Sinds 2000 is hij verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), sinds 2008 als full professor in zowel natuurkunde als biologie. Het Hubrecht Instituut en Van Oudenaarden werkten al eerder samen: in 2008 was hij er acht maanden visiting professor.

Bij het Hubrecht Instituut leidt Van Oudenaarden de groep Systems biology of development & stem cells, die kwantitatief onderzoek doet naar de manier waarop cellen netwerken van genen en eiwitten gebruiken om beslissingen te maken. Hoe beslist een stamcel dat hij darmcel wordt in plaats van spiercel? En hoe kunnen veranderingen in de netwerken van genen uiteindelijk een gezonde cel in een kankercel veranderen?

Alexander van Oudenaarden ontving voor zijn werk tal van onderscheidingen: voor zijn promotie de Andries Miedema Prijs van FOM;  in de VS de NIH Director's Pioneer Award, een Guggenheim Fellowship en de NSF Career Award. Begin dit jaar kreeg hij een VICI-beurs van NWO en een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro van de Europese Unie.

Over het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek richt zich op de ontwikkelingsbiologie van dieren, met speciale aandacht voor stamcellen. In samenhang met fundamenteel onderzoek doet het instituut ook strategisch biomedisch en genoomonderzoek. Het onderzoeksprogramma van het Hubrecht Instituut is uniek in Nederland en het buitenland doordat het de gehele ontwikkelingsbiologie van dieren behandelt: van bevruchting tot het volwassen organisme. Het Hubrecht Instituut behoort wat betreft de impact van zijn wetenschappelijke publicaties tot de best presterende publieke onderzoeksinstituten in Nederland.
Zie ook het filmpje over het Hubrecht Instituut.