Anne Vegter nieuwe voorzitter Akademie van Kunsten

26 augustus 2019

Dichter Anne Vegter is de nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten. Ze volgt acteur Gijs Scholten van Aschat op, die het voorzitterschap vervulde sinds 2017.

Vegter-Anne-14759Anne Vegter (Delfzijl,1958) begon haar carrière als auteur van kinderboeken en sprookjes. In 1991 verscheen haar eerste dichtbundel Het veerde. In 1994 debuteerde ze als prozaschrijver voor volwassenen met de erotische verhalenbundel Ongekuiste versies. In al haar werk zet Vegter een veerkrachtige stijl in, die enerzijds surrealistisch, anderzijds verontrustend en raadselachtig kan worden genoemd. In januari 2013 werd ze de eerste vrouwelijke Dichter des Vaderlands.

Samenwerking met de Syrische dichter-migrant Gayath Almadhoun leidde tot apocalyptische oorlogspoëzie: Ik hier jij daar. De poëzie bracht haar in Zuid-Afrika, Argentinië en China. In 2008 en 2011 werden haar dichtbundels Spamfighter en Eiland berg gletsjer genomineerd voor de VSB-Poëzieprijs. Vegter werd onderscheiden met de Libris Woutertje Pieterseprijs, de Anna Blamanprijs, de Taalunietoneelschrijfprijs, de VSB-publieksprijs en de Awaterpoëzieprijs.

Tijdens het Paradisodebat, op 25 augustus, droeg Gijs Scholten van Aschat het voorzitterschap over aan Anne Vegter.

Over de Akademie van Kunsten

De Akademie van Kunsten is opgericht in 2013 en heeft 50 leden. De Akademie heeft tot doel de stem te vertolken van de kunsten in de Nederlandse samenleving (inclusief de politiek) en het bevorderen van de interactie tussen wetenschap en kunst. De Akademie is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.