Arnold Hoogerwerf nieuwe artist-in-residence bij NIAS

6 juli 2017

Mediakunstenaar Arnold Hoogerwerf wordt per september 2017 de nieuwe artist-in-residence bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Hoogerwerf zal gaan werken aan een project over supernormale prikkels, waarin hij op zoek gaat naar de overeenkomsten tussen mens en meeuw, en de biologische oorsprong van kunstzinnig gedrag.

20170706-nias-artistinresidence-demeeuwenvantinbergenGeluidsopnames in de meeuwenkolonie op Terschelling (april 2012). Klik op de foto voor hoge resolutie.

In de jaren veertig ontdekte gedragsbioloog, tekenaar en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen dat meeuwenkuikens heftiger reageren op een rood stokje met witte strepen, dan op de echte rode vlek op de snavel van hun ouders. Hij noemde het een ‘supernormale prikkel’: een kunstmatige prikkel die een instinct sterker laat reageren dan normale, natuurlijke prikkels.

Arnold Hoogerwerf wil erachter komen of de supernormale prikkel ook meer inzicht kan geven in het gedrag van de moderne mens. Hoe reageren onze instincten op rode lippenstift, teddyberen en junkfood? Is een Picasso voor de mens wat een rood-wit stokje voor de meeuw is? Vooral die laatste vraag over de rol van de supernormale prikkel bij het maken en ervaren van kunst zal tijdens Hoogerwerfs fellowship centraal staan. Samen met gerenommeerde wetenschappers en kunstenaars gaat hij op zoek naar antwoorden, die zullen verschijnen in essaybundel.

Arnold Hoogerwerf

Mediakunstenaar Arnold Hoogerwerf (1975) maakt audiovisuele installaties en componeert muziek voor theater en film. Daarnaast initieert hij samenwerkingsprojecten op het snijvlak van kunst en wetenschap. Zo maakte hij het succesvolle De meeuwen van Tinbergen (2012), een voorstelling, tentoonstelling en lezingenserie over het leven en gedachtegoed van Niko Tinbergen, te zien onder andere op Oerol, universiteiten en in Museum Boerhaave. Hoogerwerf studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijke Conservatorium in Den Haag en is als onderzoeker en docent verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

20170706-nias-artistinresidence-Tinbergena-meeuwenIllustraties uit A herring gull’s world (1953) van Niko Tinbergen

NIAS en Akademie van Kunsten

De beurs wordt verstrekt door NIAS en de Akademie van Kunsten, die hiermee de interactie tussen kunst en wetenschap willen bevorderen. Eerdere winnaars waren Jan Rosseel, Arne Hendriks en Urok Shirhan. NIAS en Akademie van Kunsten behoren tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.