Bakhuis Roozeboom Medaille voor Daan Frenkel

25 juni 2015

Op maandag 25 januari 2016 ontvangt Daan Frenkel de Bakhuis Roozeboom Medaille 2015. De prijs is aan hem toegekend voor de grote bijdrage die hij met zijn creatieve computersimulaties heeft geleverd aan de ontwikkeling van de fasenleer – de wetenschap die het gedrag van materie onder veranderende omstandigheden bestudeert.

De jury over Frenkel

‘De grote verdienste van Daan Frenkel op het gebied van de fasenleer is dat hij met creatieve computersimulaties nieuwe terreinen heeft ontsloten en in kaart gebracht. Zijn onderzoek ligt aan de basis van een groot aantal theoretische en experimentele onderzoeken naar het gedrag van suspensies: vloeistoffen met daarin onoplosbare bol-, staaf- en plaatvormige deeltjes.’ De jury bestond uit de KNAW-leden Henk Lekkerkerker (voorzitter), Bernard Nienhuis, Jakob de Swaan Arons, en Maaike Kroon van De Jonge Akademie.

Over Daan Frenkel

Prof. dr. D. Frenkel (1948) is sinds 2007 als hoogleraar theoretische scheikunde verbonden aan het Trinity College van Cambridge. Ook leidt hij daar het departement scheikunde. Tot 2013 was hij hoogleraar macromoleculaire simulaties aan de Universiteit van Amsterdam en was hij verbonden aan de onderzoeksgroep Computerfysica bij het FOM‑instituut AMOLF in Amsterdam. Ook was hij hoogleraar computationele fysische chemie aan de Universiteit Utrecht. Daan Frenkel is lid van de KNAW. In 2000 won hij de Spinozapremie.

Frenkel geniet internationale faam door zijn werk op het gebied van de computationele fysische chemie. Hij droeg onder meer bij aan de ontwikkeling van nieuwe scheidingsmethoden in de petrochemie. Frenkel houdt zich bezig met het door computersimulaties nabootsen van natuurkundige en scheikundige processen. Daan Frenkel is ook een begaafd docent en schrijver. Zijn klassieke boek Understanding Molecular Simulation, geschreven met Berend Smit, heeft hele generaties jonge onderzoekers vertrouwd gemaakt met de wereld van computersimulaties.

Over de Bakhuis Roozeboom Medaille

De Bakhuis Roozeboom Medaille wordt toegekend aan een onderzoeker die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de fasenleer: de wetenschap die het gedrag van materie onder veranderende omstandigheden van druk, temperatuur en samenstelling bestudeert. Fasenleer kan horen bij de vakgebieden fysische chemie, natuurkunde, metaalkunde, geochemie en astrofysica. De medaille is in 1911 geïntroduceerd als blijk van erkenning voor de verdiensten van scheikundige prof. dr. H.W. Bakhuis Roozeboom (1854-1907).

Uitreiking

De uitreiking vindt plaats op maandag 25 januari in het Trippenhuis van de KNAW, tijdens een symposium dat wordt gewijd aan het onderzoek van de laureaat.

icon_downl_generiek.gifDownload foto van Daan Frenkel in hoge resolutie. Fotograaf: Nathan Pitt