Bijna vier miljoen euro naar Utrechts stamcelonderzoek

16 juni 2011

Het UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut krijgen van ZonMW 3,8 miljoen euro om onderzoek te doen naar stamcellen. In de toekomst zullen patiënten met darmstoornissen, baby’s met hersenschade en kinderen met jeugdreuma baat hebben bij het Utrechtse stamcelonderzoek.

ZonMW maakte gisteren bekend dat in de tweede ronde Translationeel Adult Stamcelonderzoek vier projecten een subsidie krijgen. Daarvan komen twee uit het UMC Utrecht en een uit het Hubrecht Instituut. De onderzoeken starten in januari 2012 en sluiten aan bij het speerpunt Stem Cells & Regenerative Medicine van het UMC Utrecht.

Darmweefsel herstellen met stamcellen

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut en het UMC Utrecht willen met stamcellen darmweefsel buiten het lichaam vermeerderen. De vraag is of stamcellen veilig en in gewenste hoeveelheden vermeerderd kunnen worden. In de toekomst zou het gekweekte darmweefsel getransplanteerd kunnen worden bij patiënten met ernstige darmschade. Het zou een alternatief kunnen vormen voor zeer ingewikkelde darmtransplantaties. Prof.dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut en collega’s ontvangen hiervoor twee miljoen euro voor acht jaar.

Stamcellen om het brein van pasgeborenen te repareren

Met stamcellen is het wellicht mogelijk om hersenschade als gevolg van een infarct bij baby’s te behandelen. Bij proefdieren is het mogelijk deze hersenschade te herstellen door stamcellen uit het beenmerg via de neus toe te dienen. Dr. Annemieke Kavelaars van het UMC Utrecht  onderzoekt, samen met collega's, de veiligheid van deze behandeling. In het laatste deel van het project wordt voor het eerst toegewerkt naar een toepassing voor de behandeling van baby’s met hersenschade door middel van stamceltherapie. Kavelaars krijgt 1,2 miljoen euro voor acht jaar.

Onbehandelbare jeugdreuma via stamcellen aanpakken

Kinderen met een zeer ernstige vorm van jeugdreuma hebben wellicht baat bij een injectie in het gewricht met stamcellen. Deze cellen kunnen de gewrichtsontsteking hopelijk remmen en verergering van de ziekte voorkomen. Dr. Nico Wulffraat van het UMC Utrecht en collega’s gaan dit onderzoeken bij acht patiënten die met de gewone behandeling niet geholpen kunnen worden. Wulffraat ontvangt hiervoor 600.000 euro voor drie jaar.