Persbericht NIOO-KNAW

Bodemmicro-organismen gaan Afrikaanse boeren helpen

14 maart 2017

Sorghum staat wereldwijd op nummer 5 van de belangrijkste graangewassen, en met name dankzij Afrika. Helaas is de sorghum-oogst van veel boeren daar erg onzeker door het schadelijke onkruid Striga. Met 8 miljoen dollar subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation gaat een internationaal team nu onderzoeken hoe microscopisch klein bodemleven bescherming kan bieden. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (een onderzoeksinstituut van de KNAW) coördineert dit vijfjarige project.

Veld met sorghum, foto Taye Tessema

Microben

Met een groeiende wereldbevolking en dito milieuproblemen staat de voedselproductie op aarde onder druk. Hoe kunnen we zoveel mensen op een duurzame manier voeden? Gelukkig heeft de natuur miljarden potentiële helpers in de aanbieding, genaamd micro-organismen. Microben associëren we vaak met ziekte en verderf, maar het overgrote deel levert ons juist onmisbare diensten. Denk aan waterzuivering, afbraak van giftige stoffen en natuurlijke bescherming van planten tegen ziekten en plagen.

Onkruid Striga

Rond de Sahara is sorghum een zeer belangrijk voedselgewas voor mens en dier. Helaas valt de oogst vaak tegen, door het ‘parasitaire’ onkruid Striga. Deze wijdverspreide, paarsbloeiende plant tiert welig op de wortels van sorghum zonder dat de kleine boeren er veel aan kunnen doen. Het gevolg? Gemiddeld vaak meer dan 50% verlies aan sorghum-opbrengst per jaar, wat de honger en de armoede verergert. Met dit project komt daar hopelijk verandering in.

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.


Logo NIOO