Brutale koolmezen zijn betere sociale netwerkers

29 oktober 2014

Brutale koolmeesmannen hebben meer sociaal contact dan hun schuwere soortgenoten. Dat is de uitkomst van onderzoek van Wageningen University en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), gepubliceerd in het laatste nummer van Animal Behaviour.

Voor het eerst is hierbij gebruik gemaakt van een nieuw automatisch meetsysteem met radiozenders (waarmee meerdere koolmezen tegelijk gevolgd kunnen worden). Door meer sociaal contact verkrijgen de brutale vogels mogelijk betere informatie over voedselplekken, concurrentie en roofdieren.

In dit onderzoek naar sociale netwerken bij koolmezen maakte Lysanne Snijders en haar begeleiders prof. Marc Naguib (Wageningen University) en dr. Kees van Oers (NIOO-KNAW) gebruik van een nieuw automatisch meetsysteem (Encounternet) waarmee het voor het eerst mogelijk is om bij wilde kleine dieren (zoals zangvogels) vele individuen continu en tegelijk te volgen. De koolmezen werden voorzien van een lichtgewicht zender die elke vijf seconden een signaal afgeeft. Een netwerk van vele tientallen ontvangers in het Westerheide bos bij Arnhem registreert automatisch de locatie van een groot aantal, op persoonlijkheid geteste, wilde koolmezen. Via dit meetsysteem blijkt dat brutale koolmeesmannen vaker in de nabijheid van mannelijke soortgenoten te vinden zijn. In eerdere onderzoeken werd de positie van de dieren bepaald doormiddel van een handantenne waarmee maar één individu tegelijk gevolgd kon worden.

Lees het volledige bericht op de website van het NIOO-KNAW.

Over het NIOO-KNAW

Het NIOO is met ruim 220 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land.
 
Logo NIOO