Charlene de Carvalho-Heineken reikt Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst uit

2 oktober 2014

Vanmiddag hebben Christopher Dobson, Wendelien van Oldenborgh, Kari Alitalo, Aleida Assmann, Jaap Sinninghe Damsté en James McClelland de Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst ontvangen uit handen van Charlene de Carvalho-Heineken.

50 jaar Heinekenprijzen

De prijzen, die vanmiddag werden uitgereikt in de Beurs van Berlage, in aanwezigheid van de koning, bestaan dit jaar vijftig jaar. In haar speech vertelde mevrouw De Carvalho over de passie van haar vader Freddy Heineken, die de eerste Heinekenprijzen instelde, voor wetenschap en kunst. Charlene de Carvalho voegde aan het prijzenpakket nog een prijs voor cognitiewetenschap en vijf Heineken Young Scientist Awards toe.

De Heinekenprijzen hebben in de loop der jaren wereldwijd een grote reputatie opgebouwd, en gelden als een goede voorspeller van de Nobelprijs – al veertien Heinekenprijswinnaars hebben daarna een Nobelprijs mogen ontvangen.

Heinekenuitreiking 2014V.l.n.r. Wendelien van Oldenborgh, James McClelland, Jaap Sinninghe Damsté, Hans Clevers (president KNAW), Christopher Dobson, Koning Willem-Alexander, Kari Alitalo, Charlene de Carvalho-Heineken, Aleida Assmann (Foto Frank van Beek) (Klik op de foto voor een foto van hoge resolutie)

Christopher Dobson, Universiteit van Cambridge, winnaar Dr. H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica, ontvangt de prijs (200.000 dollar) voor het ontrafelen van hoe eiwitten in het lichaam zich verkeerd kunnen vouwen en hoe dat kan leiden tot ouderdomsziekten zoals Alzheimer, Parkinson en diabetes.

icon_video_bruin.gifVideo

icon_downl_generiek.gifLofrede

Kari Alitalo, Universiteit van Helsinki, winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor Geneeskunde, ontvangt de prijs (200.000 dollar) voor zijn pionierswerk in het onderzoek naar hoe en wanneer lymfe- en bloedvatstelsels groeien, en hoe die kennis kan helpen bij het behandelen van kanker en andere ziekten.

icon_video_bruin.gifVideo

icon_downl_generiek.gifLofrede

Jaap Sinninghe Damsté, Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee/Universiteit Utrecht, winnaar Dr. A.H. Heinekenprijs voor Milieuwetenschappen, ontvangt de prijs (200.000 dollar) voor de ontdekking en ontwikkeling van ‘chemische fossielen’, die ons helpen de geschiedenis van de aardse biosfeer te reconstrueren.

icon_video_bruin.gifVideo

icon_downl_generiek.gifLofrede

Aleida Assmann, Universiteit van Konstanz (Duitsland), Historische Wetenschap, winnaar van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor Historische wetenschap ontvangt de prijs (200.000 dollar) voor haar onderzoek naar ‘cultureel geheugen’. Hoe gaat men in samenlevingen om met het verleden en geeft men er vorm aan in nieuws, media, literatuur, visuele kunsten, muziek, gebouwen en monumenten en herdenkingsdagen.

icon_video_bruin.gifVideo

icon_downl_generiek.gifLofrede

James McClelland, Universiteit van Stanford, winnaar C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap ontvangt de prijs (200.000 dollar) voor zijn grote en fundamentele bijdrage aan het gebruik van neurale netwerken voor het modelleren van cognitieve hersenprocessen.

icon_video_bruin.gifVideo

icon_downl_generiek.gifLofrede

Wendelien van Oldenborgh, beeldend kunstenaar, winnaar Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, ontvangt een prijs van 100.000 euro waarvan de helft bestemd is voor een publicatie en/of tentoonstelling.

icon_video_bruin.gifVideo

icon_downl_generiek.gifLofrede

Heineken Young Scientist Awards

Ook werden de vijf Heineken Young Scientist Awards (elk 10.000 euro) uitgereikt aan vijf jonge, Nederlandse wetenschappers.

Heineken Young Scientist Awards uitreikingV.l.n.r. Rob Middag, Celia Berkers, Alexander Vlaar, Koning Willem-Alexander, Irene van Renswoude, Hans Clevers, Martin Vinck (Foto Frank van Beek) (Klik op de foto voor een foto van hoge resolutie)

Celia Berkers (33), Universiteit Utrecht, krijgt de Heineken Young Scientist Award voor Biochemie en Biofysica voor haar onderzoek naar de werking van het proteasoom, een structuur in de cel die eiwitten afbreekt.

Alexander Vlaar (32), AMC, Geneeskunde, krijgt de Heineken Young Scientist Award voor de Geneeskunde voor zijn onderzoek naar acute longschade als bijwerking van bloedtransfusies bij IC-patiënten.

Rob Middag (30), Universiteit van Otago (Nieuw-Zeeland), krijgt de Heineken Young Scientist Award voor Milieuwetenschappen voor zijn veldonderzoek naar sporenmetalen in oceanen.

Irene van Renswoude (46), Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag, krijgt de Heineken Young Scientist Award voor de Historische Wetenschap voor haar onderzoek naar vrije meningsuiting in de late oudheid en de vroege middeleeuwen.

Martin Vinck (30), Yale (New Haven, Verenigde Staten), krijgt de Heineken Young Scientist Award voor de Cognitiewetenschap voor zijn onderzoek naar de rol van elektrische golven (oscillaties) in cognitieve processen.