Chemistry for the Future Solvay Prize 2015 voor Ben Feringa

18 november 2015

Ben Feringa, vicepresident van de KNAW en hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg vanmiddag de Chemistry for the Future Solvay Prize uitgereikt. Feringa ontvangt de prijs voor zijn baanbrekende onderzoek op het terrein van moleculaire motoren.

Feringa_Ben_4108.jpgDe Chemistry for the Future Solvay Prize, waaraan een geldbedrag van € 300.000 is verbonden, wordt voor de tweede keer uitgereikt. Feringa is geselecteerd door een jury van topwetenschappers, waaronder twee Nobelprijswinnaars.

Ben Feringa: ‘De prijs wordt toegekend aan een persoon die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de chemie. Als ze dat van je zeggen is dat natuurlijk zeer eervol. Maar het is ook een grote erkenning voor mijn team en de vele tientallen vaak jonge onderzoekers die al die jaren in mijn laboratorium hebben gewerkt.’

KNAW-president José van Dijck: ‘De KNAW is buitengewoon trots op haar vicepresident Ben Feringa. Deze prijs is het zoveelste blijk van erkenning voor Ben en zijn groep - hun onderzoek behoort tot de absolute wereldtop. Het maakt Ben Feringa tot een prachtig uithangbord voor de Nederlandse wetenschappers.’

Over de prijs

Met de Chemistry for the Future Solvay Prize beloont Solvay een wetenschappelijke ontdekking die ‘de chemie van morgen kan vormgeven en de vooruitgang van de mensheid kan bevorderen’. Het doel van de prijs is tweeledig:

  • het aanmoedigen van fundamenteel scheikundig onderzoek en 
  • het onderstrepen van het belang van de scheikunde als wetenschappelijke discipline en industriële activiteit. 

In 2013 ging de prijs naar Peter Schultz voor diens onderzoek op het snijvlak van biologie en chemie.

Over Ben Feringa

Ben Feringa (1951) doet onder meer onderzoek naar moleculaire motoren. In 1999 realiseerde hij met zijn groep de eerste door licht aangedreven moleculaire motor die een volledige rotatie kon volbrengen. Met moleculaire motoren is het bijvoorbeeld mogelijk om een antibioticum in een menselijk lichaam op afstand op de juiste plaats actief te maken. Behalve aan moleculaire motoren werkt Feringa aan katalysatoren waarmee chemische reacties milieuvriendelijker kunnen verlopen. Ben Feringa ontving in 2004 de Spinozapremie en werd in 2006 lid van de KNAW. Hij won tal van prestigieuze prijzen, waaronder de Arthur C. Cope Late Career Scholars Award 2015 (2014), de Japanse Nagoya Gold Medal (2013), de Marie Curie-medaille (2013) en de Humboldt Award (2012).