Persbericht NIOO-KNAW

Bodemdierendagen: Iedereen kan helpen met rapportcijfers voor biodiversiteit onder onze voeten

19 september 2018

De 4e editie van de Bodemdierendagen gaat bijna van start. Van 27 september tot en met 8 oktober 2018 kan iedereen in eigen tuin speuren naar pissebedden, regenwormen en miljoenpoten. En die andere kleine dieren die alles laten groeien en bloeien. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) organiseert de Bodemdierendagen samen met het Centre for Soil Ecology (van NIOO en Wageningen UR).

Ook op het balkon, schoolplein, terras of in een park en kantoortuin kan het. Met deze waarnemingen berekenen we samen met onderzoekers het rapportcijfer voor de bodem-biodiversiteit. Echte citizen science dus. Wat gaan we vinden na deze extreem droge zomer?

De zomer van 2018 was gortdroog en superwarm: er was bijna geen bodemdier te zien in onze tuinen. Dat maakt de Bodemdierendagen dit jaar extra interessant. Wellicht duikelen regenworm en spin uit de Bodemdieren Top 3, en komt de pissebed juist weer terug. Hebben ze de zomer wel overleefd? En moeten we ons daar eigenlijk druk om maken?

Lees verder

Alles over de Bodemdierendagen op de website van het NIOO-KNAW.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het NIOO doet ecologisch onderzoek in de zee, op het land en in het zoete water. Daarbij onderzoekt het hoe levende wezens met elkaar en met hun omgeving omgaan. Voor het stimuleren van biodiversiteit en duurzaamheid in natuur en maatschappij maakt het NIOO gebruik van een wereldwijd netwerk van wetenschappers, beleidsmakers, natuurbeheerders en andere stakeholders.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO - KNAW) is gevestigd in Wageningen (Droevendaalsesteeg 10, 6708 PB Wageningen).

Logo NIOO