'De Jonge Akademie on Wheels' laat middelbare scholieren kennismaken met wetenschap

22 december 2010

Met 'De Jonge Akademie on Wheels' bezoekt een bus vol bevlogen jonge wetenschappers in november en december vijf scholen voor voortgezet onderwijs, van vmbo tot vwo, verspreid door heel Nederland. 'De Jonge Akademie on Wheels' is op donderdag 13 november op bezoek bij de leerlingen van het Bornego College in Heerenveen.

Rondom het thema 'eten' kunnen leerlingen van de eerste en tweede klas kennismaken met wat wetenschap is en wat wetenschappers eigenlijk doen.

'De Jonge Akademie on Wheels' is ontwikkeld ter gelegenheid van het tweehonderdjarige bestaan van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Door het project krijgen leerlingen een realistischer beeld van wat wetenschap eigenlijk inhoudt. De leerlingen krijgen onder andere bezoek van economisch historicus Oscar Gelderblom die wil weten waarom rijken geld durven lenen aan armen, cognitiewetenschapper Niels Schiller die wil weten hoe onze hersenen spraak maken en van chemicus Joost Reek die wil weten of je van CO2 en zonlicht brandstof kunt maken.

De vijf scholen hebben de komst van de bus met wetenschappers gewonnen door een wedstrijdopdracht over 'eten' op een originele en wetenschappelijk verantwoorde manier uit te voeren. De leerlingen van het Bornego College hebben de opdracht heel serieus aangepakt en hebben verschillende metingen verricht om prestaties zo precies mogelijk in kaart te kunnen brengen. Ook is de jury zeer positief over de wil van de leerlingen om samen een succes van hun experiment te maken.
Teams van leerlingen nemen het bij 'De Jonge Akademie on Wheels' tegen elkaar op in workshops, een estafette en experimenten en krijgen zo een inkijk in de wereld van de wetenschap. Door het actief werken met jonge wetenschappers maken leerlingen kennis met de opwinding van het stellen van de juiste vraag, het vinden van het antwoord en het ontdekken van een nieuw probleem.

Om verbindingen te leggen met jonge wetenschappers heeft de KNAW in 2005 De Jonge Akademie (DJA) opgericht. De 70 leden komen uit alle wetenschapsrichtingen, van geesteswetenschappen tot natuurwetenschappen en van medische wetenschappen tot sociale wetenschappen. De Jonge Akademie is een dynamisch, creatief en innovatief platform van jonge topwetenschappers met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid. DJA organiseert inspirerende en uitdagende activiteiten voor verschillende doelgroepen op het gebied van wetenschapsbeleid, inhoud en interdisciplinariteit en wetenschap en maatschappij.

Noot voor de redactie

Meer informatie: Afdeling Communicatie KNAW, tel. 020 551 0759