Persbericht Nederlands Herseninstituut

De multifunctionele kleine hersenen. De hersenschors is niet het enige gebied met een waarnemingsvermogen

22 november 2019

Lang werd gedacht dat de hersenschors het enige hersengebied was met een waarnemingsvermogen. Onderzoek van het Nederlands Herseninstituut toont echter aan dat de hersenschors bij waarneming ook hulp krijgt van de kleine hersenen, een gebied dat onder andere betrokken is bij beweging. Deze ontdekking kan helpen de gevolgen van schade aan de kleine hersenen te begrijpen, aangezien deze schade niet alleen iemands motoriek aantast, maar ook de sociale cognitie. 

Zie het voor je: een oudere en een jongere persoon tillen ieder een vergelijkbare doos op. Alleen al het kijken naar die twee bewegingen vertelt je het verschil in, bijvoorbeeld, kracht, flexibiliteit en zekerheid van die twee mensen. Lang werd gedacht dat het hersengebied dat verantwoordelijk is voor dit hogere waarnemingsvermogen de hersenschors was, de buitenste laag van de hersenen. Onderzoek van het Nederlands Herseninstituut toont echter aan dat de hersenschors hulp krijgt van een ander gebied, namelijk de kleine hersenen.

Het onderzoek is op 21 november gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Brain.

Lees verder

Lees verder op de website van het Nederlands Herseninstituut.

Het Nederlands Herseninstituut

Het Nederlands Herseninstituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het verricht fundamenteel en strategisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de neurowetenschappen. Hierbij wordt onderzocht hoe de hersenen cognitieve functies – zoals bewustzijn, perceptie, beweging, leren en sociale interacties – mogelijk maken. Ook wordt onderzocht hoe deze functies verstoord raken bij hersenziekten.

Het Nederlands Herseninstituut is gevestigd in Amsterdam (Meibergdreef 47, 1105 BA Amsterdam).