Persbericht Hubrecht Instituut

De ontwikkeling van eierstokkanker onderzoeken met organoïden

27 mei 2020

Onderzoekers uit de groep van Hans Clevers aan het Hubrecht Instituut (een onderzoeksinstituut van de KNAW) hebben het ontstaan en de progressie van het meest voorkomende en agressieve type eierstokkanker nagebootst met behulp van mini-versies van de vrouwelijke voortplantingsorganen van de muis. Ze ontdekten dat de cellen van de eileider vaker een tumor vormen dan de cellen van de buitenste cellaag van de eierstok.

In de toekomst kunnen onderzoekers zulke mini-versies, of organoïden, van menselijk weefsel wellicht gebruiken om beter te begrijpen hoe deze ziekte, die vaak heel laat wordt opgemerkt, ontwikkelt. De onderzoekers publiceerde hun resultaten op 27 mei 2020 in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

Verder lezen

Lees het volledige bericht op de website van het Hubrecht Instituut.

Het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich richt op ontwikkelings- en stamcelbiologie. De 24 onderzoeksgroepen van het instituut doen fundamenteel en multidisciplinair onderzoek, zowel in gezonde systemen als in ziektemodellen. Het Hubrecht Instituut is onderdeel van de KNAW en bevindt zich op Utrecht Science Park. Sinds 2008 is het instituut geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit bevordert de vertaling van het onderzoek naar de kliniek. Het Hubrecht Instituut heeft een partnerschap met het European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

Het Hubrecht Instituut is gevestigd in Utrecht (Uppsalalaan 8, 3584 CT Utrecht).

Logo Hubrecht Instituut