Persbericht Meertens Instituut KNAW

En route met de SagenJager, een routeplanner met volksverhalen

23 maart 2015

Leer de omgeving van Noord-Hollandse Waterland (opnieuw) kennen met de SagenJager, de routeplanner van het Meertens Instituut vol met volksverhalen. Via een smartphone of tablet kan de gebruiker lezen over en deels luisteren naar sagen, sprookjes, broodjeaapverhalen, legenden en moppen die verbonden zijn aan een specifieke plek in Waterland.

Digitale routeplanner

Het Meertens Instituut lanceerde op donderdag 19 maart de SagenJager, een digitale routeplanner vol met volksverhalen door de omgeving van Waterland (Noord-Holland). In samenwerking met de Universiteit Twente en de Stichting Oneindig Noord-Holland heeft het Meertens Instituut deze routeplanner ontwikkeld die de wandelaar of fietser meeneemt langs plekken in de omgeving van Waterland. De Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut dient als bron voor de SagenJager.

sagenjager routes meertens

De keuze is gevallen op Waterland, omdat dit een gebied is waar in het verleden intensief verhalen zijn verzameld. De bezoeker kan een bestaande route kiezen, maar kan ook de kaart gebruiken om een eigen route samen te stellen uit de ongeveer 100 verhalen. Symbooltjes op de kaart kunnen worden aan- en uitgezet; wie bijvoorbeeld op eigen houtje een spookroute wil volgen, kan dat doen door alleen ‘spokerijen’ aan te vinken.

Friese Wouden

De SagenJager beperkte zich nu tot plaatsen en verhalen in Waterland, maar is geschikt om voor heel Nederland te worden aangevuld. Het volgende gebied dat is toegevoegd aan de SagenJager zijn de Friese Wouden.

Lees het volledige bericht op de website van het Meertens Instituut.

Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW.

Logo Meertens Instituut