De Stem van de wetenschap – de Akademie in de 20ste eeuw

23 september 2011

Heeft de Akademie in de tweede eeuw van haar bestaan haar positie als de stem van de wetenschap weten te behouden? Die vraag staat centraal in het tweede deel van De stem van de wetenschap over de geschiedenis van de KNAW, dat op 22 september het licht zag. Auteur is de Groningse hoogleraar geschiedenis en Akademielid Klaas van Berkel.

De geschiedenis van de KNAW in de twintigste eeuw is ook het verhaal van de Nederlandse wetenschap in die periode. De wetenschap veranderde fundamenteel van karakter, Nederland maakte roerige tijden door, het land ging meer dan ooit op de schop – en aan al die bewegingen had de Akademie ruimschoots deel. Niet alleen door haar eigenzinnige leden en hun invloed op de regering, maar ook door de vele toonaangevende onderzoeksinstituten die de Akademie beheert, waaronder het door J.J. Voskuil zo vilein beschreven Meertens Instituut. Maar in de loop van de twintigste eeuw verschenen er kapers op de kust, zoals ZWO (nu NWO) en de Raad van Advies voor het Wetenschapsbeleid (RAWB). 

Klaas van Berkel De Stem van de wetenschap II
680 pp. Bert Bakker
ISBN: 9789035136014 | € 49.95
 

Op maandag 14 november organiseert de Akademie een symposium naar aanleiding van het verschijnen van De stem van de wetenschap.