De Tweede Wereldoorlog in de Tweede Kamer

21 februari 2011

Het NIOD gaat onderzoek doen naar het gebruik en het misbruik van de Tweede Wereldoorlog in de Tweede Kamer. Wanneer, hoe vaak en in welk verband maken parlementsleden vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog? En welke lessen trekken zij uit de bezettingstijd?

Het project Oorlog in het Parlement analyseert welke leden van de Tweede Kamer in de afgelopen 65 jaar verwezen naar de Tweede Wereldoorlog, in welke context zij dat deden en welke politieke standpunten zij hiermee onderstreepten of juist weerlegden.

Met een systematische analyse hoopt Hinke Piersma nieuw inzicht te verschaffen in de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog in de Nederlandse politieke arena.

Met het project wordt een brug geslagen tussen geesteswetenschappers en computerspecialisten. De analyse die nodig is om het onderzoek uit te kunnen voeren was tot nu toe onmogelijk, omdat hiervoor alle parlementaire verslagen vanaf 1945 moeten worden doorzocht. ‘Maar wat handmatig niet haalbaar is, behoort met een te ontwikkelen computerprogramma wel tot de mogelijkheden,’ zo stelt Piersma. Het NIOD betreedt hiermee voor het eerst het terrein van de e-humanities.

Het onderzoek Oorlog in het Parlement start op 1 mei 2011 en wordt uitgevoerd door het NIOD in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en DANS-KNAW. Het project is gefinancierd door CLARIN.